01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Autovraky na Slovensku

Na Slovensku se podařilo vybudovat fungující systém komplexního sběru a zpracování starých vozidel. Zatímco v roce 2004 se zpracovalo 724 kusů autovraků, v roce 2007 to bylo více než 23 tisíc kusů. Slovenský Recyklační fond (RF) přispěl do této oblasti za pět let částkou přesahující 430 mil. Sk....

Na Slovensku se podařilo vybudovat fungující systém komplexního sběru a zpracování starých vozidel. Zatímco v roce 2004 se zpracovalo 724 kusů autovraků, v roce 2007 to bylo více než 23 tisíc kusů. Slovenský Recyklační fond (RF) přispěl do této oblasti za pět let částkou přesahující 430 mil. Sk. Předseda RF Ing. Juraj Dlhopolček předpokládá, že roku 2010 by mohlo být recyklováno okolo 30 až 35 tisíc starých vozidel.

Mezi největší projekty na zpracování starých vozidel patří projekty společnosti Kovod Recycling, s. r. o., v Popradu, ŽP Eko Qelet v Žilině a Auto - AZ, s. r. o., Zohor. Jen Kovod zpracoval 7681 autovraků, což představuje zhruba třetinový podíl na trhu. Ředitel společnosti Kovod Recycling, s. r. o., Ing. Ján Zvonček říká: "Naše koncepce starých vozidel minimalizuje náklady na jejich zpracování. Jednotlivá pracoviště jsou vybavena sta-cionárním systémem pro odstraňování provozních kapalin se zdvihákem typu SEDA. Finální fáze zpracování používá technologii mlýnu, nůžek a lisů, které připravují staré vozidlo pro zpracování v drtiči. Dokážeme ve vlastní režii zpracovat železný šrot, hliníkový odpad a elektronické komponenty. Další odpady předáváme oprávněným odběratelům."

Ročně se na Slovensku vyřazuje asi 70 tisíc starých vozidel. Každý automobil je vyroben z různých materiálů, jejichž složení může mít negativní vliv na životní prostředí. V autovracích je asi 70 % železného kovu, asi 9 % neželezného kovu a asi 21 % dalších materiálů (plasty, kapaliny, guma, sklo a další). V současnosti se zhodnocuje zhruba 70 % starého vozidla, stále však přetrvávají problémy se zpracováním autoskel a plastových součástí.

Kromě podpory sběru a zpracování starých vozidel poskytl Recyklační fond dotaci 88,8 milionu Sk na realizaci informačního systému eZAP. Ten umožňuje evidenci vozidel od jejich vyřazení z evidence na policii až po zpracování oprávněnými odběrateli.

- jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down