01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plastové tašky jsou stále méně populární

Plastové odnosné tašky byly uvedeny na trh zhruba před třiceti lety a od té doby se jim dostalo mimořádného rozšíření. Značný je jejich negativní vliv na životní prostředí, protože představují podstatnou část odpadů v černých skládkách všude po světě. Proto některé země světa již přijaly zákaz nebo...

Plastové odnosné tašky byly uvedeny na trh zhruba před třiceti lety a od té doby se jim dostalo mimořádného rozšíření. Značný je jejich negativní vliv na životní prostředí, protože představují podstatnou část odpadů v černých skládkách všude po světě. Proto některé země světa již přijaly zákaz nebo aspoň omezení jejich používání. Mezi prvními bylo Irsko, které již v roce 2003 zavedlo na plastové tašky 22% daň a loni ji zvýšilo o dalších deset procent. Tašky jsou zakázány také v Kanadě a několika zemích po celém světě, nedávno ohlásila tento krok i Čína.

V USA se roční spotřeba plastových tašek odhaduje na 100 miliard kusů a jejich recyklace dosahuje pouhých 6 procent. Hnutí proti jejich používání vyústilo v San Franciscu v úplný zákaz tašek, které byly nahrazeny papírovými nebo rozložitelnými taškami bioplastu. V New Yorku přenesla povinnosti městská rada kompletně na obchodníky - ti budou povinni recyklovat plastové tašky. Každá větší prodejna musí mít k dispozici kontejner na jejich sběr. Opatření se týká obchodů s plochou nad zhruba 400 m2 a obchodních řetězců, které mají ve městě víc než pět provozoven. Obchodníci musejí nabídnout lidem znovu využitelné tašky, na každé tašce musí být upozornění "Vraťte do obchodu na recyklaci", navíc budou muset hlásit hmotnost sebraných tašek úřadům.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down