01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda koupí laguny

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman uspěl se svým návrhem, aby vláda uvolnila 27 milionů korun, které budou použity pro vyrovnání mezi konkurzním správcem a věřitelským výborem za zkrachovalou chemičkou Ostramo-Vlček. Uvolnění peněz by mělo pomoci k urychlení začátku prací na likvidaci ropných...

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman uspěl se svým návrhem, aby vláda uvolnila 27 milionů korun, které budou použity pro vyrovnání mezi konkurzním správcem a věřitelským výborem za zkrachovalou chemičkou Ostramo-Vlček. Uvolnění peněz by mělo pomoci k urychlení začátku prací na likvidaci ropných lagun. Ropné látky v lagunách by se tak mohly začít likvidovat ještě letos a mohly by být vytěženy do roku 2010.

Podle náměstka ostravského primátora Lukáše Ženatého mají práce, které se v lagunách dosud vykonaly, mnohem větší hodnotu než 27 milionů korun. Pokud by však laguny spadly do konkurzní podstaty zkrachovalé chemičky, jak požaduje správce konkurzní podstaty, sanace lagun by se mohla zastavit na několik dalších let.

Ostravské laguny patří k největším ekologickým zátěžím v republice. Z areálu je potřeba odtěžit 200 000 tun ropných kalů a vyčistit 600 000 tun znečištěné zeminy i podzemní vodu. Po vytěžení lagun se bude území nejméně dalších deset let rekultivovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down