01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pokuta za infekční odpady

Česká inspekce životního prostředí uložila půlmilionovou pokutu podnikateli z Jindřichova Hradce, který přebíral od jiných subjektů různé odpady a soustřeďoval je ve svém objektu v obci Bednáreček. K nakládání s odpady však neměl vydáno povolení. Česká inspekce životního prostředí spolu s Městským...

Česká inspekce životního prostředí uložila půlmilionovou pokutu podnikateli z Jindřichova Hradce, který přebíral od jiných subjektů různé odpady a soustřeďoval je ve svém objektu v obci Bednáreček. K nakládání s odpady však neměl vydáno povolení. Česká inspekce životního prostředí spolu s Městským úřadem Jindřichův Hradec provedly v roce 2006 v areálu několik kontrol a postupně majitele donutily odpady odklidit.

Podnikatel soustřeďoval v odpady kategorie ostatní i kategorie nebezpečný. S nebezpečnými odpady pak nakládal způsobem, který ohrožoval životní prostředí - odpady nebyly zabezpečeny zejména proti úniku do životního prostředí, a při první kontrole nebyl podnikatel ani schopen přesně identifikovat jednotlivé druhy soustředěných odpadů. V objektu byly zjištěny sudy s olejem, sudy s nebezpečnými kaly, kondenzátory s PCB (polychlorovanými bifenyly), atp. Byly zde také zdravotnické odpady. Právní předpisy stanoví, že pokud nejsou infekční odpady chlazeny, musí být předány ke konečnému odstranění do 48 hodin v letním období a do 72 hodin v zimním období. Podnikatel měl infekční odpady umístěny v obci Bednáreček bez jakéhokoliv chlazení, a to po dobu více než půl roku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down