01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nelegálně odebíraná voda je drahá

Loňské šetření společnosti VAK JČ odhalilo z celkového počtu 9000 prověřovaných odběrných míst téměř 21 % případů nelegálního vypouštění odpadní vody.

Většinou se jednalo o fyzické osoby napojené na veřejný vodovod, které neměly z nejrůznějších důvodů uzavřenou smlouvu s provozovatelem vodohospodářské infrastruktury na vypouštění odpadních vod. "Největší podíl na těchto odhalených případech tvoří majitelé rodinných domů či rekreačních objektů, kteří v minulosti používali septiky nebo jímky a napojili se do veřejné kanalizace nebo tam přepojili přepad ze septiku. Odběratelé, v jejichž blízkosti se nachází veřejná kanalizace, na kterou nejsou napojeni, nám musí písemně doložit způsob likvidace odpadních vod," vysvětluje Miroslav Javořík, vedoucí zákaznických služeb VaK JČ. "V případě, že nám takový důkaz nepředloží, je věc podstoupena vodoprávnímu úřadu, který v rámci správního řízení může stanovit pokutu za neoprávněné vypouštění odpadních vod. Výše stanovené pokuty se může pohybovat až do 200 tisíc korun, podle závažnosti případu a typu přestupku. U právnických osob může výše pokuty dosahovat až jednoho milionu korun. Navíc podle platné legislativy není dovoleno vypouštět odpadní vody do kanalizace přes septiky, pokud je kanalizace ukončena čistírnou odpadních vod.

Dalším častým případem je nelegální vypouštění odpadních vod, jejichž zdrojem jsou vlastní studny či vrty, nebo odvádění srážkové vody z nemovitostí, které nejsou určeny k trvalému bydlení. Vážnější případy řeší vodohospodářská společnost v úzké spolupráci s obecními úřady. Celkově nám pouze na stočném ve všech těchto případech vznikla v loňském roce škoda zhruba ve výši tří milionů korun," vypočítává Miroslav Javořík.

Podniky vodovodů a kanalizací provádějí průběžně během celého roku tipování lokalit s podprůměrným odběrem vody i míst, kde není uzavřena smlouva na odvádění odpadních a srážkových vod. V případě, že dochází k nelegálnímu vypouštění odpadní vody z vlastních studní nebo vrtů, stanovuje se výše stočného tabulkově podle počtu obyvatel domácnosti za poslední tři roky zpětně. Podezření na nelegální vypouštění odpadních vod je v odůvodněných případech možno ověřit pomocí kamerového průzkumu.

U černých odběrů vody jde nejčastěji o případy nedovolené manipulace s vodoměry nebo porušení plomby, či odejmutím vodoměru a odběrem vody bez měření. Majitelé vodoměrů jsou přitom povinni chránit vodoměry před jejich poškozením a případnou nefunkčnost nebo poškození nahlásit provozovatelské společnosti. Vodohospodářská společnost pokutuje nedovolenou manipulaci s vodoměry 5000 korunami, neumožnění přístupu ke kontrole vodoměru nebo poškození ochranné plomby pokutuje 3000 korunami. Další finanční sankce může uvalit vodoprávní úřad v rámci svého šetření na popud provozovatele vodohospodářské soustavy.

V případě, že odběratel je napojen na veřejnou kanalizaci nebo odvádí do kanalizace odpadní vody z vlastních studní a vrtů, je nejlepším řešením neprodlené sepsání smlouvy s provozovatelem kanalizační sítě. V horším případě, kdy skutečnosti zjistí až provozovatel, je postih úměrný této skutečnosti.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down