01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Papírna na třetinu sběrového odpadu

V průmyslové zóně v Zábřehu na Moravě by chtěla společnost Wanemi CZ vybudovat papírnu, která by zpracovala více než jednu třetinu tuzemské produkce sběrového papíru.

Výstavba továrny by měla být zahájena do konce tohoto roku a výroba se má rozběhnout od roku 2011. Továrna vyrobí kolem 250 tis. tun vlnité lepenky a spotřebuje na to kolem 250 tisíc tun sběrového papíru ročně.

Jelikož české separační systémy by na takovou spotřebu zřejmě nestačily, odebírala by továrna významné množství suroviny ze zahraničí. Současný dovoz odpadního papíru dosahuje kolem 300 tisíc tun ročně. Předseda představenstva Wanemi CZ Aleš Žák v tisku uvedl, že na tuto kapacitu již mají dohodnuté smlouvy s dodavateli a odběrateli z tuzemska i zahraničí. Výrobní kapacita závodu je dostatečná, aby Česko zbavil závislosti na dovozu papírových kartonů pro obalový průmysl.

Papírna by měla být doplněna kogenerační elektrárnou na biomasu, která by měla spálit téměř 200 tisíc tun dřevěného odpadu - pilin a dřevní štěpky. Investice ve výši šesti miliard korun chce podpořit konsorcium rakouských a německých bank. Návratnost se předpokládá zhruba do deseti let.

Celou investici posuzuje Ministerstvo životního prostředí z hlediska jejího vlivu na okolí. K výstavbě obdrželo přibližně stovku dotazů, připomínek a podnětů, které předalo investorovi k vypracování stanoviska. Nejvíce z nich (téměř třetina) se zabývá dopadem plánované výstavby na ovzduší, další doplnění jsou požadována i v otázkách hluku, dopravy, odpadů či ochrany vod.

Se stavbou totiž nesouhlasí Zastupitelstvo města Zábřeh, ani místní občané, zastoupení nezávislými organizacemi. Podle jejich názoru by papírna byla příliš velkým zásahem do životního prostředí celé oblasti, což ovšem společnost Wanemi odmítá.

Odpůrci poukazují na vysokou spotřebu vody, kterou bude papírna odebírat z řeky Moravy, a obávají se jejího znečištění. Problémem je i zhoršení dopravní situace, protože do papírny bude jezdit kolem 150 kamionů denně. Vybudování kogenerační elektrárny by také mohlo podle jejich názoru ztížit stavbu malých kotelen, protože velká jednotka spotřebuje místní zásoby biomasy.

- jhm -

Projekt papírny v Zábřehu

Investice 6 mld. korun

Zahájení výstavby závěr 2008

Zahájení výroby 1. ledna 2011

Plný provoz 2014

Velikost 9 ha

Výroba 250 000 tun vlnité lepenky

Spotřeba sběrového papíru 275 000 tun

Předpokládaný obrat 6 mld. korun za rok

Návratnost 10 let

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Tak, máme srpen 2016 a celá slavná spalovna s papírnou WANEMI se smrskla na nesoudné papírové protlačování a na fanatika Aleše Žáka se svým 1 zaměstnancem zkrachovalým exekuovaným podvodníkem Karlem Mackem.
    Navekslované milionky se vám již tenčí pane Žák, měl byste myslet na důchod a lékařskou péči!

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down