01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekodesign se zatím zaměřuje na úspory energie

Evropská směrnice z roku 2005 zavedla do legislativy požadavky na eko-design, který by měl omezit negativní vliv energetických spotřebičů na životní prostředí.

Na energetické spotřebiče připadá velká část spotřeby energie a v následujících 20 až 30 letech se předpokládá další růst, nebude-li uplatňována politika zabraňující tomuto směřování. Směrnice 2005/32/ES požaduje vylepšený design, chránící životní prostředí, a také důkladné informování spotřebitele o ekologických vlastnostech energetických spotřebičů a o tom, jak výrobek používat způsobem šetrným k životnímu prostředí.

PRVNÍCH ČTRNÁCT SPOTŘEBIČŮ

Míra negativního vlivu výrobku na životní prostředí bude vyhodnocována při jeho návrhu, volbě výrobního materiálu, konstrukci, používání a likvidaci po skončení jeho životnosti. V prvním přiblížení se opatření bude týkat 4 typů spotřebičů např. pouliční osvětlení, počítače, TV, ledničky, mrazničky, nabíječky atd. Konkrétně ale bude vše specifikováno v prováděcích opatřeních, která se nyní připravují za účasti jednotlivých států i profesních organizací.

Směrnice je v České republice implementována prostřednictvím novely zákona č. 406/2006 Sb., o hospodaření energií, ve které byly doposud zavedeny pouze rámcové povinnosti pro oblast ekodesignu. Zákon obsahuje krátkou zmínku v paragrafu o energetických štítcích. Podle ní musí štítek obsahovat údaje o měrném ukazateli spotřeby energie a údaje o možných vlivech provozu a likvidace spotřebiče na životní prostředí a zdraví osob. Další podrobnosti má stanovit vyhláška.

Ekodesign má optimalizovat vliv výrobků na životní prostředí při současném zachování jejich funkčních vlastností. Směrnice požaduje opatření, která by snížila emise skleníkových plynů, ale zároveň to učinila s nízkými náklady. Hlavními kandidáty je proto co největší snižování spotřeby, kterou mají spotřebiče v pohotovostním režimu (stand-by) a ve vypnutém stavu.

V suladu s novými trendy deklaruje Unie přednost pro alternativní postupy jako samoregulace, včetně dobrovolných dohod. Jednostrannými závazky výrobních odvětví lze požadovaných cílů dosáhnout rychleji nebo méně nákladným způsobem než závaznými požadavky.

POŽADAVKY PRO KAŽDOU FÁZI

Připravovaná prováděcí opatření by měla zavést obecné požadavky na ekodesign pro každou fázi životního cyklu výrobku: výběr a použití surovin, výroba, balení, doprava a distribuce, instalace a údržba, používání a konec životnosti, čímž se míní stadium energetického spotřebiče na konci jeho prvního použití až do jeho konečného odstranění. Jednoznačně se požaduje, aby nebyla snížena použitelnost nebo účelnost výrobku pro spotřebitele.

Pro každou z těchto fází by měla být stanoveny aspekty, které mají vliv na životní prostředí. Patří mezi ně spotřeba materiálu, energie a jiných zdrojů, emise nebo znečištění životního prostředí fyzikálními vlivy (hluk, vibrace, elektromagnetické vlnění). Kromě toho hraje roli i množství vyprodukovaného odpadního materiálu, možnost opětovného použití spotřebiče nebo jeho částí, recyklace nebo využívání nebezpečných látek při výrobě.

Při hodnocení, zda je spotřebič vhodně konstruován, přichází v úvahu velké množství kritérií. Mezi ně lze zařadit počet použitých materiálů a konstrukčních částí, použití normalizovaných dílů, doba potřebná pro demontáž, složitost nástrojů potřebných k demontáži, označení konstrukčních částí a použitých materiálů příslušnými kódy (včetně označení plastových dílů v souladu s normami ISO). Konstruktéři by podle zásad ekodesignu měli používat recyklovatelné konstrukční části a materiály a vyhýbat se takovým technickým řešením, která neumožňují opětovné použití a odpovídající recyklaci.

Na trend stále rychlejší rotace nových spotřebičů, které zastarávají tak rychle, že se nevyplatí je opravovat, odpovídá ekodesign požadavkem něčeho zcela opačného: chce prodloužení doby životnosti. Ta je vyjádřena minimální zaručenou dobou životnosti a minimální dobou dostupnosti náhradních dílů, opravitelností spotřebičů a možností jejich modernizace, či modularity.

Požadavky ekodesignu nebude jednoduché zavést - snaží se totiž zvrátit nastoupené trendy. Z hlediska životního prostředí by však bylo potřeba je prosadit co nejdříve.

- jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down