01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklace plastů na Slovensku

V roce 2006 byly na Slovensku recyklační kapacity na zpracování plastových odpadů na úrovni přibližně 70 tisíc tun za rok. Skutečně se zpracovalo okolo 40 tisíc tun plastových odpadů.

Podle slovenského Recyklačního fondu nejsou k dispozici hodnověrné údaje o celkovém vzniku plastových odpadů na Slovensku, odhady se pohybují nad 100 tisíc tun ročně.

Velkou kapacitu vysvětlil předseda správní rady Recyklačního fondu Ing. Juraj Dlhopolček tím, že v prvních letech činnosti fondu byla podpora směřovaná převážně na dobudování chybějících recyklačních zařízení na plastové odpady. "Vytvořily se tím dostatečné zpracovatelské kapacity na absorbování odpadů z postupně se rozvíjejícího separovaného sběru a v současnosti se priority přesunuly hlavně na podporu rozvoje separovaného sběru plastových odpadů," uvedl.

S ohledem na výskyt plastových odpadů a úroveň separovaného sběru jsou na Slovensku v současnosti dostatečné kapacity na ty druhy plastových odpadů, které se separují a sbírají, jako fóliové odpady z polyolefinů, použité PET lahve, pěnový polystyrén. V blízké budoucnosti by měly podle Ing. Dlhopolčeka přibýt zpracovatelské kapacity i na problémovější druhy plastových odpadů, jako jsou směsné plasty, jejichž recyklace nebyla dosud dostatečně řešena.

SEPAROVANÝ SBĚR

Na Slovensku trvá paradoxní poměr mezi zpracovatelskými kapacitami a separovaným sběrem komunálního odpadu. Na konci roku 2007 bylo do projektů separovaného sběru plastů financovaných z fondu zapojeno víc než 1500 obcí a měst s 3,7 milionu obyvatel, tedy přes polovinu veškerého obyvatelstva. Množství plastových odpadů vysbíraných v rámci těchto projektů však v roce 2006 představovalo necelých 7000 tun, tedy méně než 2 kg na obyvatele za rok. V České republice bylo v roce 2006 zapojeno přes 97 % obyvatel a bylo vysbíráno kolem 44 kg obalového odpadu na osobu. Recyklační fond ohlásil svůj cíl dosáhnout do roku 2010 na komunální úrovni 80% zapojení obyvatelstva do separovaného sběru plastů s účinností sběru 3 kg na obyvatele ročně a do roku 2013 zapojení 85 % s účinností 4 kg na obyvatele za rok.

ZAŘÍZENÍ FUNKČNÍ I PLÁNOVANÁ

Od podzimu 2004 na Slovensku pracuje recyklační zařízení na odpady z použitých PET nápojových lahví, společnost Sledge Slovakia, s. r. o., v Kolárově. O rok později začal pracovat další provoz ve společnosti Slovenský hodváb, a. s., v Senici. V roce 2006 zrecyklovaly oba provozy celkem téměř 9000 tun PET odpadů do stadia poloproduktu - praných vloček, resp. regranulátu, v budoucnosti však plánují část materiálu zpracovat až na finální produkty.

V Bratislavě funguje od roku 2003 kapacitně největší recyklační závod na odpady z použitých plastových fólií s kapacitou kolem 6 tisíc tun ročně (společnost Ospra-Invest, s. r. o.). Závod je schopný zpracovávat i značně znečištěné fólie. Výstupným produktem je regranulát, který se v dalším provozu zpracovává na finální výrobky - fólie a pytlíky.

Ve stadiu přípravy je realizace nedávno schváleného projektu společnosti Transform Recykling, a. s., jehož výsledkem bude vybudování nového závodu na zpracování dosud problémových směsných plastů v Žiaru nad Hronem s projektovanou kapacitou 2,5 tisíc tun ročně. Spuštění prvních dvou linek se očekává v druhé polovině roku 2008 a dobudování třetí linky v roce 2009.

-jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down