01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žádné další strategie, přicházíme s řešením

V lednovém čísle časopisu jsme otiskli text viceprezidenta Hospodářské komory Ing. Pavla Bartoše*. Poukazuje v něm na přetrvávající problém odstraňování směsných komunálních odpadů. Převážně skládkují, ministerstvo nepodporuje jejich spalování, a naopak podporuje metodu MBÚ, která se však ukazuje neefektivní. Otiskujeme reakci Daniel Vondrouše (MŽP).

Informace o plnění Plánu odpadového hospodářství (POH) České republiky, kterou vláda vzala na vědomí, otevřeně popisuje kromě pozitivních výsledků také řadu významných nedostatků. Především nedochází ke snižování ukládání biologicky rozložitelných komunálních odpadů na skládky a nedaří se dostatečně rychle zvyšovat materiálové využití komunálních odpadů. Nedostatečně funguje zpětný odběr odpadních olejů a použitých přenosných baterií i nakládání s vozidly s ukončenou životností.

Tato zjištění vedla MŽP ke změně přístupu. Namísto sepisování dalších strategií a plánů jsme se rozhodli přijít přímo s řešením. Během loňského roku MŽP připravilo soubor konkrétních opatření a kromě několika vyhlášek a metodických pokynů je vtělilo především do novely zákona o odpadech. Zároveň ministr Bursík vyjednal rozsáhlou finanční pomoc z Operačního programu životní prostředí (OPŽP).

Jednou z hlavních příčin nízké recyklace, a naopak přílišného skládkování jsou současné ceny nakládání s odpady. Nejlevnější je skládkování, výrazně dražší spalování a nejnákladnější třídění a recyklace. Hierarchie nakládání s odpady podle české i evropské odpadové politiky však má být opačná. Novela zákona o odpadech proto zásadně mění stávající soustavu poplatků. Dojde tak k relativnímu zvýhodnění materiálového využití odpadu. Spalování odpadu se zároveň stane cenově výhodnějším než skládkování.

Recyklaci pomůže také povinné třídění pěti základních komodit - sklo, papír, plasty, nápojové kartony a bioodpad - ve všech obcích. Odpovědnost za financování zpětného odběru i tříděného sběru i nadále ponese průmysl. Klíčová role při nakládání s odpady ale přirozeně patří krajům a obcím. Drtivá většina příjmu z poplatků za skládkování se proto nově stane příjmem krajů s výslovným určením na zlepšení nakládání s odpady. Kraje tak budou moci realizovat své POH a spolufinancovat projekty obcí. MŽP zveřejňuje kompletní návrh novely a velmi uvítá veřejnou debatu.

Na využití bioodpadů, separaci a svoz odpadů, zařízení na jejich úpravu nebo využívání vyčlenilo MŽP desítky miliard korun v Operačním programu životní prostředí. První projekty již byly vybrány a podepsány. Životní prostředí se tak stalo prvním programem ze strukturálních fondů pro období 2007 až 2013, ze kterého žadatelé mohou fyzicky čerpat dotace již od února tohoto roku. Dovoluji si využít této příležitosti a opět vyzvat obce, města, městské části, mikroregiony, kraje a další neziskové subjekty k přípravě a předkládání dalších projektů, které pomohou naplnit cíle odpadové politiky státu, krajů i obcí.

Daniel Vondrouš
vedoucí týmu poradců ministra životního prostředí

*Ing. Pavel Bartoš: Jak dál v komunálních odpadech?

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down