01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do IRZ půjde více údajů

Vláda schválila na návrh ministra životního prostředí Martina Bursíka nové nařízení, v němž jsou definovány látky, jež se musí hlásit do Integrovaného registru znečišťování (IRZ). Nařízení stanovuje seznam znečišťujících látek, které nejsou přímo uvedené v závazné evropské legislativě, a prahových...

Vláda schválila na návrh ministra životního prostředí Martina Bursíka nové nařízení, v němž jsou definovány látky, jež se musí hlásit do Integrovaného registru znečišťování (IRZ). Nařízení stanovuje seznam znečišťujících látek, které nejsou přímo uvedené v závazné evropské legislativě, a prahových hodnot, od kterých jsou tyto látky do IRZ nutné hlásit. Občanům se dnes schváleným nařízením vlády rozšiřuje spektrum informací, k nimž se jednoduše dostanou na volně přístupných webových stránkách www.irz.cz. Nařízení se týká látek, hlášených od roku 2009.

Vládní nařízení rozsah údajů, které budou dostupné veřejnosti, nijak neredukuje. V IRZ budou i nadále sledovány znečišťující látky v odpadech, a to v širší míře než doposud. Seznam látek, které se budou sledovat v odpadech, byl rozšířen o dalších šestnáct - jedná se zejména o herbicidy, insekticidy a fungicidy používané v zemědělství, dále o látky používané v chemickém průmyslu k výrobě pesticidů, nátěrových hmot, barviv, detergentů apod. Celkový počet látek, které budou v IRZ sledovány, tak stoupne na celkově devadesát tři. O všech látkách jsou již v současnosti podrobné údaje (vlastnosti, zdroje emisí, vliv na lidské zdraví a životní prostředí).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down