01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pilotní projekt sběru bioodpadu

Od 1. dubna zahájilo město Česká Lípa zkušební sběr zahradního bioodpadu. Projekt bude ukončen v listopadu a má přinést informace o kvantitě i kvalitě bioodpadu ve sledovaném území. Bude se sledovat například kolik takového odpadu vyprodukuje jeden rodinný dům za týden, či za celou vegetační...

Od 1. dubna zahájilo město Česká Lípa zkušební sběr zahradního bioodpadu. Projekt bude ukončen v listopadu a má přinést informace o kvantitě i kvalitě bioodpadu ve sledovaném území. Bude se sledovat například kolik takového odpadu vyprodukuje jeden rodinný dům za týden, či za celou vegetační sezonu, nebo kolik se ho za sledované období vyprodukuje na dané lokalitě

Za nejvhodnější lokalitu byla vybrána městská část Svárov, jejíž občané projevili v anketě největší zájem třídit zahradní bioodpad. Svoz vytříděného zahradního bioodpadu, který budou občané ukládat do speciálních 120-litrových nádob, bude prováděn jednou týdně. K dispozici je celkem 250 speciálních hnědých popelnic, které budou občanům do konce listopadu zapůjčeny zdarma.

Separován bude zahradní bioodpad, tj. tráva, plevel, seno, sláma, listí, menší větve a zbytky ovoce, pilin či uschlé květiny. V žádném případě nebudou sbírány kuchyňské zbytky potravin, exkrementy domácích zvířat. Počítá se s tím, že separovaný biodpad bude zpracováván na českolipské čističce odpadních vod."

Pilotní projekt bude po ukončení vyhodnocen. Sledovat se bude i to, zda v lokalitě kleslo množství běžného komunálního odpadu.

Celkové náklady na pilotní projekt sběru bioodpadu činí přes půl milionu korun, z této finanční částky je dotace ze strany Libereckého kraje 345 000 Kč, zbytek poskytne město a svozové firmy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down