01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

VOD-KA bude řešit peníze i odpady

Na Ekologických veletrzích, které se uskuteční od 20. do 22. května 2008 na brněnském výstavišti, se představitelé obcí a měst dozvědí, jak mohou získat finanční prostředky pro odkanalizování a čištění odpadních vod.

VOD-KA bude řešit peníze i odpady

Jde o to, že mohou využít různých evropských nebo národních dotačních titulů. Cena vodného a stočného bude v následném období respektovat plný nákladový tarif, řekl předseda představenstva SOVAK ČR František Barák. Podle něho vzhledem ke stavu vodárenského majetku na území ČR musí do investic směřovat více než polovina vybraných prostředků za vodné a stočné.

Problematické z hlediska čištění odpadních vod jsou malé obce, kde obvykle chybí čističky. Přesto už v současnosti je většina našich toků méně znečištěna než před deseti lety. Přispívají k tomu přísné požadavky na kvalitu čištění odpadních vod. "Předpokládaná částka na splnění přísných limitů pro čištění městských odpadních vod je 50 miliard korun. V současnosti už je připravena zhruba polovina prostředků z dotačních titulů Evropské unie. Připouštím, že obce musí splnit značně komplikovaná kritéria pro dotace. Zbývající část peněz zajistí v menší míře dotace ministerstva zemědělství," konstatoval Barák.

O ODPADECH U KULATÉHO STOLU

Zásadní změny v systému nakládání s odpady v obcích a městech by měla přinést nová novela zákona o odpadech. Půjde zejména o oblast financování odpadového hospodářství. V současnosti se rozvíjejí integrované systémy nakládání s odpady v ČR, v novém zákonu má být zakotveno třídění komunálního odpadu na pět komodit. Podle odborníků se nejedná o jednoduchou záležitost. O této ožehavé problematice se bude hovořit na Kulatém stolu na Ekologických veletrzích.

"Nový zákon navrhuje například zvýšení poplatků za ukládání odpadu na skládky a zavádí i poplatky za spalování komunálního odpadu. Na to musí být připraveni jak občané, tak i firmy," řekl prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc., předseda výstavního výboru Ekologických veletrhů Brno.

Podle něho občané nejsou ekonomicky motivováni odpad třídit. Velkým problémem je také ukládání odpadů ze hřbitovů, z restaurací, jídelen a hotelů. Tento biologický odpad, který tvoří i zbytky jídel z domácností, by měl být hygienicky ošetřen. V některých obcích v ČR se už začínají sbírat biologické odpady od občanů do samostatných vaků či nádob. Vyřešeno to mají už v sousedním Rakousku, kde má například každý rodinný domek vyčleněný kontejner na biologický odpad, který se pravidelně vyváží jednou za čtrnáct dní v zimě a jednou za týden v létě.

V odpadovém hospodářství se v následujícím období zvýší sankce za nedodržení pravidel. Půjde až o statisícové částky. Novela zákona je nyní podrobena připomínkovému řízení, než bude předložena do parlamentu. "Zatím bohužel je nepostačující kontrola nakládání s odpady ze strany magistrátů a obecních úřadů, dokonce se situací důsledně nezabývá ani Česká inspekce životního prostředí. Faktem je, že nastává období, kdy sankce za nesprávné hospodaření s odpady v důsledku přijetí nového zákona dosáhnou vysokých částek," poznamenal profesor Hřebíček.

-jhm-


Doprovodný program (výběr)

19. - 20. 5.

NO-DIG - 13. konference o bezvýkopových technologiích

19. a 22. 5

Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni

20. 5.

Financování rozvoje infrastruktury vodovodů a kanalizací

Seminář MPO - Dobrovolné přístupy v průmyslu - zkušenosti firem, příklady ze zahraničí

22. 5.

Nové technologie v oblasti čištění odpadních vod - zkušenosti firem, příklady ze zahraničí

Kulatý stůl: Integrovaný systém nakládání s odpady a jeho financování (10.00-14.00)

Dopady novelizace zákona o odpadech na financování odpadového hospodářství měst a obcí. Pohled státní správy a Parlamentu, měst a obcí, podnikatelské sféry.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down