01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chystáte předběžné registrace pro REACH?

Desítky tisíc výrobců nebo dovozců chemických látek budou muset v roce 2008 provést předběžnou registraci chemických látek, pokud je chtějí bez přerušení dále vyrábět nebo dovážet. Odhaduje se, že bude předloženo přes 180 000 žádostí o předběžnou registraci.

V období od 1. června do 1. prosince 2008 musí být u Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) předběžně registrováno asi 30 000 v současnosti používaných chemických látek (např. kyselin, kovů, rozpouštědel, povrchově aktivních látek, lepidel). Prvního června totiž vstoupí v platnost nový právní předpis o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (REACH), z něhož tato povinnost pro firmy vyplývá.

Místopředseda Günter Verheugen, odpovědný za podnikovou a průmyslovou politiku, a komisař pro životní prostředí Stravros Dimas společně uvedli: "REACH nám umožní rozšířit naše znalosti o používání chemických látek, používat je bezpečně a zároveň chránit lidské zdraví a životní prostředí. REACH bude znamenat neocenitelný příspěvek pro bezpečné nakládání s chemickými látkami v EU. Důrazně vyzýváme všechny výrobce a dovozce chemických látek, aby předběžnou registraci provedli co nejdříve. Abyste měli jistotu, musíte tak učinit do 1. prosince 2008."

Geert Dancet, výkonný ředitel Evropské agentury pro chemické látky, zdůraznil: "Čas předběžných registrací chemických látek se již rychle blíží. ECHA usilovně pracovala na vytvoření pokynů a nástrojů, které by byly snadno srozumitelné. Její internetová stránka v několika jazycích a asistenční služby REACH jsou připraveny pomáhat společnostem při provádění předběžných registrací on-line."

Důvodem pro dnešní varování je obava z toho, že některé společnosti si možná stále ještě nejsou vědomy svých povinností, buď proto, že nejsou informovány o oblasti působnosti nebo o zvláštních požadavcích, nebo proto, že se domnívají, že se jich REACH netýká, zejména pokud nejsou součástí chemického odvětví.

- Kdo by měl předběžnou registraci provést?

Všechny společnosti se sídlem v EU, které chemické látky v EU vyrábějí nebo je do EU dovážejí, by měly provést předběžnou registraci, pokud činí množství těchto látek alespoň jednu tunu ročně.

- Proč mají společnosti usilovat o předběžnou registraci?

Předběžná registrace je nutná, pokud společnosti vyrábějící nebo dovážející chemické látky chtějí využít prodloužených lhůt pro registraci, které se vztahují na většinu chemických látek, jež jsou v současnosti na trhu. Předběžná registrace umožňuje společnostem předložit úplnou dokumentaci pro registraci do roku 2010, 2013 nebo 2018, v závislosti na jednotlivých případech. Společnosti, které předběžnou registraci chemické látky neprovedou, nesmí po 1. prosinci 2008 pokračovat v její výrobě nebo dovozu, dokud neprovedou úplnou registraci u ECHA.

- Co je to REACH?

REACH je nařízení EU, na jehož základě musí výrobci a dovozci chemických látek provádět systematické hodnocení a řízení rizik, která by mohly představovat chemické látky pro zdraví a životní prostředí. Prvními kroky v tomto procesu jsou předběžná registrace a registrace.

- Jaký je rozdíl mezi registrací a předběžnou registrací?

Předběžná registrace spočívá v předložení základních informací agentuře: podrobné údaje o společnosti a název dotčené chemické látky. Předběžná registrace je zdarma. Proces předběžné registrace umožní společnostem sdílet údaje o chemických látkách, které budou registrovat, a tím snížit své náklady. Registrace je na základě nařízení REACH pro výrobce a dovozce chemických látek povinná. Vyžaduje, aby společnosti sjednotily údaje týkající se účinků na zdraví a životní prostředí a rizik jejich chemických látek, a aby byly schopny prokázat, že jejich použití je bezpečné. Tato dokumentace je pak předložena agentuře.

Klíčové otázky předběžné registrace a registrace podle REACH se zaměřením na praktické aspekty a příklady jsou umístěny na internetu: http://ec.europa.eu/enterprise/reach/ events_en.htm. Internetová stránka Evropské agentury pro chemické látky: http://echa.europa.eu/

- ml -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down