01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jen třetina skládek v Polsku vyhovuje

Jen třetina skládek v Polsku vyhovuje Téměř veškerý komunální odpad je v Polsku ukládán na skládky bez jakéhokoliv předběžného třídění. Ačkoliv v Polsku platí legislativa EU, je skládkování stále nejpopulárnějším způsobem odstraňování odpadů - je tak odstraňováno 97 % celkového objemu. Chybí...

Jen třetina skládek v Polsku vyhovuje

Téměř veškerý komunální odpad je v Polsku ukládán na skládky bez jakéhokoliv předběžného třídění.

Ačkoliv v Polsku platí legislativa EU, je skládkování stále nejpopulárnějším způsobem odstraňování odpadů - je tak odstraňováno 97 % celkového objemu. Chybí systematický přístup k nakládání s odpady a zařízení pro využití odpadů a recyklaci je naprostý nedostatek. Národní plán odpadového hospodářství je v podstatě mrtvým dokumentem - rozhodovací pravomoci v něm nejsou jasně definovány a jsou rozděleny mezi správní úřady na rozdílných administrativních úrovních a lokálně. Chybí jasně stanovená strategie, která by vytyčila, kam se má odpadové hospodářství ubírat.

Je třeba dodat, že komunální odpad není v Polsku na odpovědnosti místních úřadů - nakládání s odpady je subjektem volné soutěže. V současnosti má ve Varšavě a její aglomeraci povolení na nakládání s komunálními odpady na osmdesát společností. Výsledkem je velmi nízká kvalita služeb. V Polsku nejsou žádné spalovny komunálního odpadu - teprve před několika měsíci odstartovaly veřejné diskuse, týkající se záměru vybudování osmi spaloven v nejvýznamnějších městech. Tato zařízení mohou být financována ze strukturálních fondů, ale setkávají se s velmi silným odporem obyvatel a ekologických organizací.

Seznam autorizovaných skládek, kde mohou být skládkovány komunální odpady, zahrnuje ke dni 31. 12. 2005 celkem 764 skládek (kromě toho jsou provozovány skládky nebezpečného a inertního odpadu). Větší část těchto skládek by měla mít od 16. 10. 2007 integrované povolení podle směrnice IPPC. Toto povolení je povinné pro všechna zařízení pro nakládání s odpady (kromě inertních) s kapacitou na příjmu přes 10 tun odpadů za den, nebo s celkovým příjmem přes 2000 tun za rok. Ze zhruba 500 zařízení, na něž se povinnost vztahuje, jich však pouze 260 podalo žádost. Pouze zhruba dvě stě skládek pak integrované povolení skutečně získalo.

To znamená, že dnes méně než 30 % veškerých zařízení pro nakládání s odpad-y v Polsku vyhovuje evropským standardům. Mnoho skládek ve skutečnost funguje jako zařízení pro "přeměnu" odpadů. Část ukládaného odpadu se zde mění v inertní odpad. Například provozovatel obhajuje na úřadech záměr mít dvoumetrovou mezivrstvu pro půlmetrovou vrstvu uloženého odpadu, protože to není zákonem zakázáno. Za odpady označené jako technologický materiál pro budování skládky se neplatí poplatky a jsou proto na vstupu do zařízení levnější.

Polsko má pravděpodobně nejvyšší potenciál pro skládkování v Evropě. Je škoda, že jsou tyto skládky tak vzdáleny evropským standardům.

- lom -

Zdroj: Ekopartner, Polsko,

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down