01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přijeďte do Brna, zve SOVAK

Za hlavní výzvu letošního roku pro vlastníky vodohospodářské infrastruktury předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Ing. František Barák, člen představenstva a ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a. s., označuje pokračování prací na zajištění...

Za hlavní výzvu letošního roku pro vlastníky vodohospodářské infrastruktury předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Ing. František Barák, člen představenstva a ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a. s., označuje pokračování prací na zajištění Směrnice ES 91 o čištění městských odpadních vod od 1. ledna 2011 podle přísnějších standardů Evropské unie, jak se k tomu zavázala česká vláda. "To znamená, že přes pět set aglomerací s více než dvěma tisíci ekvivalentních obyvatel musí provést rekonstrukci a dostavbu kanalizační sítě a rekonstrukci nebo výstavbu čistírny odpadních vod (ČOV). Přitom plná čtvrtina obcí má v tomto směru zpoždění," upozorňuje.

SOVAK proto obcím nabízí poradenství i v tomto směru. "Ostatně ve většině případů společnosti, ať již vlastníci nebo provozovatelé, které projekt společně s obcemi realizují, bývají našimi členy," říká Ing. František Barák. "Ale i tam, kde tomu tak není, se naše sdružení ochotně do řešení zapojí."

I na tyto otázky bude pamatovat doprovodný program Ekologických veletrhů Brno, které se v jihomoravské metropoli uskuteční ve dnech 20. až 22. května a zahrnují jak mezinárodní veletrh technologtií pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO, tak mezinárodní vodohospodářskou výstavu VODOVODY-KANALIZACE (VOD-KA).

"Očekáváme, že na Ekologické veletrhy zavítá více než 10 tisíc návštěvníků. Cílovou skupinou jsou provozovatelé vodovodů a kanalizací, pracovníci čistíren odpadních vod, projektanti vodohospodářských děl a dodavatelé technologií pro čistírny odpadních vod. Další skupinu tvoří návštěvníci z oboru odpadového hospodářství. Jde o provozovatele skládek, kompostáren, chybět nebudou ani zástupci velkých průmyslových podniků, stavebních a zemědělských firem a dalších producentů odpadů. Veletrhy jsou však už tradičně také zdrojem informací pro starosty měst a obcí a zástupce krajů," zdůrazňuje Ing. František Barák.

Podle jeho slov k nejsilněji obsazeným oborům patří úprava vody, čištění odpadních vod, provozování vodovodů a kanalizací, vodovody a kanalizace v průmyslu, bezvýkopové technologie a zpracování a využití odpadů. Předseda SOVAK má za to, že i pro zástupce municipální sféry může být zajímavá například konference o bezvýkopových technologiích. Zástupci obcí se jistě zúčastní také semináře pro pracovníky vodoprávních úřadů. O účast si rovněž řekne konference Operační program Životní prostředí, kde se bude hovořit o financování implementace Směrnice ES 91 a o finanční podpoře na výstavbu a obnovu vodovodů a kanalizací. Lákavý určitě bude také seminář k protipovodňovým opatřením.

Mezi vystavovateli budou opět vodárenské společnosti jednotlivých regionů, které vystavují pod hlavičkou SOVAK. "Kromě nich se výstavy zúčastní všichni správci vodních toků společně s Ministerstvem zemědělství ČR, Jihomoravského kraje a České asociace odpadového hospodářství. Mezi vystavovateli můžeme jmenovat společnosti Siemens, Ondeo services CZ, Veolia Voda ČR, Severomoravské vodovody a kanalizace, Hawle Armatury, Jihomoravská armaturka, Sita CZ, Odes, Saint Gobain, Energie AG Bohemia, Kobit, Wilo, Sigma, KSB Pumpy, Buderus litinové systémy, Klastr Water tritment aliance a další," uzavřel předseda SOVAK, .

/rš/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down