01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Priority systémů odpadového hospodářství se mění

Prudký technologický rozvoj technik a technologií pro zvýšení efektivity nakládání s odpady dosáhl rozměrů srovnatelných s ostatními průmyslovými obory. Podobná situace nastává v oblasti provozování systémů nakládání s odpady.

V čele tohoto procesu je moderní legislativa Evropské unie, která podporuje prevenční techniky a systémy zpětného materiálového využití a energetického využití, a pro zbytkový odpad pak technologie bezpečného odstranění. Právě tato legislativa znamenala, že se vývojem a výrobou enviromentálních technologií začaly zabývat vysoce profesionalizované společnosti. V oblasti provozování systémů nakládání s odpady zaznamenáváme podobný jev. Vzhledem ke zvyšující se odbornosti a vysokým nárokům zákazníků je pro malé a střední organizace obtížné vyhovět zvyšujícím se požadavkům trhu.

Přelom tisíciletí byl ve znamení nového kvalitativně jiného pohledu na odpadové hospodářství, který se stal paralelou i s ostatními druhy služeb (viz schéma).

ODPADY SE GLOBALIZUJÍ

Velmi zajímavý je fenomén postupného rozšiřování služeb velkých provozovatelů systémů odpadového hospodářství do dalších zemí téměř celého světa tak, jak postupně migruje průmyslová výroba z vyspělých států EU, USA, Kanady a Japonska. Provozovatelé systémů velmi sofistikovaně doprovázejí stěhování výrobních provozů velkých společností. Postupná globalizace a profesionalizace odpadového hospodářství s určitým časovým posunem prezentuje nabídku, která je již běžně na trhu v odvětvích komunikačních technologií, bankovnictví, pojišťovnictví a některých dalších.

Z historických souvislostí a s prognózy budoucího vývoje vyplývají dvě základní konstatování. Za prvé: odpady se stávají globálním problémem. Za druhé: množství odpadů je dáno přístupem konkrétní kultury.

Existují značné rozdíly v množství a ve složení odpadů v jednotlivých zemích. Každá domácnost v Evropské unii produkuje průměrně 500 kg odpadů na obyvatele a rok. Během desetiletí množství produkovaného odpadu rostlo rychleji než hrubý domácí produkt. Nicméně v posledních letech se rychlost nárůstu snižuje.

Například Skandinávci, Rakušané, obyvatelé Beneluxu a Němci se snaží množství odpadů minimalizovat a třídí velmi pečlivě své odpadky do různých recyklačních nádob. V jihoevropských zemích není uvědomění z hlediska odpadů zdaleka tak vysoké.

V USA se produkuje stále více odpadů než jinde (zhruba o 50 %). Naprosto jiný přístup je zde k organickým odpadům z domácností, které se splachují přes drtič do kanalizace. Místo nepředstavuje žádný problém a odpady se převážejí auty z jednoho státu do druhého. V Hongkongu i staří lidé velmi pečlivě separují odpad. Ve společnosti, kde byl v minulosti nedostatek zdrojů, lidé méně plýtvají.

MATERIÁLOVÉ VYUŽITÍ NA MAXIMU

Nové praktické zkušenosti z posledních deseti let generují zcela jiné priority pro budoucí systémy odpadového hospodářství. Samozřejmě musí pokračovat trend minimalizace odpadů a být preferováno opětovné využití, recyklace a opětovné získání. Ve složení odpadů však zároveň začínají převažovat vysoce výhřevné materiály (hlavně z obalů). Využití energie z těchto odpadů je, jak se ukazuje, skutečně reálným řešením. Vždy je přitom třeba kontrolovat celkovou energetickou bilanci nakládání s odpadem a zvolit postup, který je z tohoto pohledu (a potažmo i z environmentálního hlediska) nejvhodnější.

Materiálové využití odpadů pomalu, ale jistě dosahuje hlavně v zemích EU svého maxima. Posledních 15 let rozvoje primárního třídění ukázalo, že jestliže se poleví v propagaci a podpoře systémů odděleného sběru a omezí se investice do výchovně vzdělávacího procesu, dojde k poklesu výtěžnosti a zhoršení kvality odděleně sbírané komodity. Značnou roli při výtěžnosti sběru a jeho čistotě hraje i doba, po kterou je již systém zaveden. Z praktických zkušeností je zřejmé, že kritickou hranicí pro efektivitu systému odděleně sbíraných komodit odpadů z celkového množství SKO je 35 %. Chceme-li dosáhnout vyšších hodnot, je návratnost vložených investic málo rentabilní.

Velká výzva, která nyní stojí před všemi státy na všech světadílech, je prosazení energetického využití odpadů (waste-to-energy processes) na úroveň využití materiálového. Proti této legitimní snaze však stojí většina energetických společností, jejichž zisky jsou zatím postaveny na tradičních zdrojích energií (plyn, ropa, uhlí). Uchopení této výzvy by sice znamenalo určité ohrožení dominance těchto gigantů, ale na druhé straně by řešilo neutěšenou energetickou bilanci v zemích s velkými přírůstky obyvatel (např. Indie, Thajsko, Indonésie) a v zemích závislých na dovozu základních zdrojů (např. země střední Evropy). Pro všechny ostatní je pak vyvážená bilance mezi materiálovým a energetickým využitím odpadů jedinečnou šancí. Jde o efektivní způsob, jak skloubit využití odpadů s určitou míru nezávislosti na neobnovitelných zdrojích energií. Nicméně toto řešení odmítá veřejnost, a proto výstavba nových spaloven nebo spoluspalování odpadů není politicky zcela průchozí.

Ing. Zdeněk Horsák, PhD
generální ředitel společnosti SITA CZ, a. s.

 

 

 

 

Společnosti SITA CZ a ECO Management zahájily v listopadu 2007 práce na projektu vědy a výzkumu SPII2f1/30/07 "Výzkum integrovaného systému nakládání s odpady a nových podpůrných nástrojů pro jeho zavedení v podmínkách České republiky" pro Ministerstvo životního prostředí ČR.

Profesionalizace přístupu k řešení odpadového hospodářství

Zákazník - původce odpadů (průmyslový podnik, město, obec) - se soustředí na svůj "core" (z angličtiny jádro, střed) byznys, tedy výrobu, či poskytování služby, která je jeho hlavním úkolem. Ve své každodenní praxi uplatňuje preventivní a proaktivní přístup k řešení odpadového hospodářství. Vyžaduje outsourcing ostatních vedlejších procesů služeb tak, aby jeho vývoj a rozvoj byl zaměřen pouze na jeho primární činnosti.

Výrobce - specializuje se na vývoj a výrobu ojedinělých druhů technik a technologií pro nakládání s odpady. Pro ně je specifická velká variabilita daná ojedinělostí každého případu. Hlavními zákazníky pak nejsou převážně původci odpadů, ale provozovatelé systémů odpadového hospodářství v dané komoditě nebo ohraničeném regionu.

Provozovatel - specializovaný poskytovatel komplexních služeb v odpadovém hospodářství pro původce. S ohledem na zvýšení efektivnosti svých služeb je nucen integrovat své aktivity do vzájemně provázaného systému. Nové logistické možnosti, zvyšující se náklady na moderní sofistikované technologie a částečné otevření hranic států pro pohyb vybraných druhů odpadů mu umožňují lepší zhodnocení jeho aktivit prostřednictvím dovozu a vývozu odpadů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down