01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Klid a prostor pro rozumné projekty

Svaz měst a obcí České republiky ve spolupráci s Asociací krajů České republiky inicioval vznik dokumentu "Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech České republiky".

Materiál je zpracován na základě dostupných údajů popisujících stav odpadového hospodářství, dále ze zkušeností odborníků v oblasti nakládání s odpady a rovněž samospráv. Nabízí řešení rozvoje odpadového hospodářství na místní úrovni vycházející z reálných možností českých obcí a měst.

UNIKÁTNÍ DOKUMENT

Jak se uvádí v úvodní části Strategie, odpadové hospodářství v České republice prošlo od poloviny devadesátých let bouřlivým vývojem. Došlo k zásadnímu zlepšení jeho parametrů, avšak současně nekleslo množství sládkovaného odpadu. Do dnešního dne nebyla předložena jakákoli realistická a hodnověrná koncepce řešení tohoto problému, který tíží především ty, kteří jsou odpovědni za nakládání s komunálními odpady, tedy obce, města a kraje. Tato dlouhodobě neuspokojivá situace vedla Svaz měst a obcí ČR spolu s Asociací krajů ČR ke zpracování komplexního dokumentu o odpadovém hospodářství.

Strategie byla zpracovávána po dobu šesti měsíců předními odborníky na teorii i praxi v oblasti odpadového hospodářství z celé České republiky. Svým rozsahem tak byl vytvořen unikátní a pro další řízení komunální politiky nutný dokument, který nebyla státní správa schopna poskytnout po dlouhá léta, přes opakované výzvy měst a obcí k jeho zpracování.

Dokument přitom vychází z veřejně dostupných informací a databází o odpadech a nakládání s nimi. Hlavním zdrojem dat byla státní evidence odpadů.

Materiál popisuje reálný současný stav množství a druhů komunálních odpadů, současné způsoby nakládání s nimi i možné způsoby do budoucna. Navrhuje základní organizační a technologické způsoby řešení hlavních cílů pro využití odpadů v dalším desetiletí tak, aby byly reálně splnitelné v prostředí ČR prostřednictvím realistického souboru administrativních, organizačních a ekonomických nástrojů nám dostupných a současně efektivních. Popis současného stavu i návrhy na jeho budoucí změnu je založen na faktech, a proto Strategie nutně vede i k návrhu na takové změny v Plánu odpadového hospodářství ČR, které učiní tento klíčový vládní dokument realistickým a splnitelným.

CHCEME STABILNÍ PROSTŘEDÍ

Obce, města a kraje nadefinovaly základní principy, o něž tuto svou koncepci opřely. Především jde o materiál předkládaný odborníky, kteří se problematikou zabývají denně v praxi a nesou odpovědnost před občany. Jejich cílem je navázat na praxi i zkušenosti ostatních států EU, třeba na postupy využití energie ve skandinávských zemích nebo v surovinové oblasti v dalších středoevropských státech.

Ministerstvo požaduje omezení skládkování a zvýšení využití odpadů. Za nezbytnou podmínku k dosažení těchto cílů označuje Strategie zásadní přepracování Plánu odpadového hospodářství tak, aby byl v souladu s faktickou situací v odpadovém hospodářství, vývojem produkce odpadů a s možnostmi dostupných technologií využití odpadu.

Značná pozornost je věnována používaných technologiím - jednoznačně jsou preferovány ověřené a standardní technologie používané v EU. Obce i města vyzývají k velké opatrnosti při zavádění různých radikálních či experimentálních změn v oblasti odpadů a varují před neověřenými technologiemi.

Dokument opakovaně žádá, aby legislativní změny umožnily kombinovat všechny v EU standardní postupy využívání komunálního odpadu, a to bez umělých administrativních zásahů zaměřených na preferenci či potlačení té které technologie. To se týká i čerpání finančních prostředků z EU (OPŽP) do oblasti nakládání s odpady - mělo by být umožněno na všechny v současnosti dostupné a v EU akceptované způsoby nakládání s odpady, tedy bez omezení pouze na administrativně vybrané technologie.

Dokument volá po vytvoření stabilního legislativního prostředí v oblasti odpadového hospodářství a od státu chce rozumnou, reálnou, nediskriminační a ideologicky neovlivňovanou podporu odpadového hospodářství.

To, co podle koncepce potřebují města a obce u nás nyní nejvíc, je klid a prostor pro realizaci rozumných a reálných projektů hospodaření s odpady, jejichž dopady jsou pro občany ekonomicky únosné, které odpovídají kulturní tradici, nebudou občana obtěžovat a současně jej povedou k ohleduplnosti vůči životnímu prostředí.

Téměř čtyřsetstránkový dokument Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech České republiky byl počátkem června představen médiím a veřejnosti. Krátký výtah z dokumentu lze stáhnout na webových stránkách www.smocr.cz nebo www.asociacekraju.cz (podrobnější výtah ze Strategie přineseme v příštím čísle časopisu).

- akv -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down