01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

I zápach z odpadních vod podléhá kontrole

Všem provozovatelům čistíren odpadních vod s kapacitou 2000 a více připojených obyvatel vzniká nově povinnost měření ovzduší. Požadují to novelizované právní předpisy navazujících na zákon o ovzduší č. 86/2002 Sb. Měření se provádí tzv. olfaktometrickou metodou, kterou provádějí pouze autorizované firmy na zakázku provozovatelů.

Vlastní měření vypadá z laického pohledu poněkud komicky: odborníci z autorizované firmy v závislosti na technologii provozu čistírny naberou na několika místech patřičný počet vzorků vzduchu do speciálních vaků. Obsah těchto vaků je v laboratoři po příslušném naředění vyhodnocován olfaktometrickou metodou. Vlastní vyhodnocení pak provádějí tzv. "čichači", což jsou pracovníci, kteří hodnotí míru zápachu podobně jako například degustátoři v potravinářství.

"Dříve zákon a na něj navazující právní předpisy ukládal povinnost provést tato měření u čistíren s kapacitou 10 000 a více ekvivalentních obyvatel, tedy obyvatel napojených na veřejnou kanalizační síť. V roce 2006 jsme tak provedli měření u 10 čistíren odpadních vod. Na základě novelizace právních předpisů musíme v Jihočeském kraji provést měření u dalších 22 čistíren, na 11 čistírnách letos, na dalších 11 čistírnách v první polovině příštího roku," uvedl Jiří Stejskal, ekolog společnosti VaK JČ. "Čistírny odpadních vod s uvedenou kapacitou připojených obyvatel jsou dle NV č.615/2006 Sb. označeny jako střední zdroj znečišťování ovzduší. Náklady na jedno měření vychází zhruba na 13 500-18 000 korun v případě menších čistíren, ale také až na 30 tisíc i více u velkých čistíren odpadních vod. Jelikož toto rozsáhlé měření se bude v letošním a příštím roce provádět poprvé, nejsou prozatím Ministerstvem životního prostředí stanoveny limity pachových hodnot či eventuální sankce za překročení limitů. Sami jsme byli velmi zvědavi na výsledky měření pachových látek. Očekáváme, že problémy mohou mít především starší čistírny. Pokud by byl zápach příliš velký a ohrožoval kvalitu ovzduší obyvatelům v okolí čistírny, musela by se přijmout opatření. Ta mohou spočívat v hledání jiných technologických řešení s ohledem na snížení produkovaného zápachu nebo i v částečném či úplném zakrytí ČOV s možností následného čištění plynných emisí," konstatoval Jiří Stejskal.

Zvýšené náklady na měření i případná opatření na omezení zápachu čistírny se pochopitelně mohou promítnout do nákladů majitelů čistíren, potažmo výše stočného v obcích.

Jednou z autorizovaných firem, které provádějí měření ovzduší na čistírnách, je například firma TOP-ENVI Tech z Brna. Její zástupce ing. Bohdan Svozil vysvětluje: "Měření provádíme nově i na čistírnách odpadních vod s kapacitou 2000 a výše ekvivalentních (připojených ) obyvatel. Většinou provádíme odběr ze tří, maximálně osmi míst v rámci jedné čistírny, kde se předpokládá největší koncentrace zápachu. Konkrétně na čistírně v Českých Velenicích jsem odebíral vzorky na nátoku odpadní vody, v kalové nádrži a ve skladišti kalu. Jeden odběr trvá zhruba 5-10 minut a spočívá v nasání vzduchu těsně nad zdrojem zápachu trubičkou do speciálního igelitového pytle v PVC vaku. Ve vaku dojde k odsátí vzduchu a podtlakem se nasaje pach do pytle. Pytel se po každém odběru uzavře do chladicího boxu a nejlépe ještě týž den je odevzdán do akreditované laboratoře v Brně k olfaktometrickému měření. Pach nesmí být starší 30 hodin. Součástí měření ovzduší je i měření meteorologických podmínek, jako doprovodné veličiny ovlivňující sběr a kvalitu vzorků."

V celé ČR provádějí olfaktometrická měření pouze čtyři akreditované firmy. V současnosti legislativa nestanovuje žádné limity ani sankce za hodnoty naměřené na čistírnách odpadních vod, není stanovena ani četnost opakování těchto měření, platí pouze povinnost tato měření provést.

V rámci okresu Jindřichův Hradec bylo již toto měření provedeno na čistírně v Jindřichově Hradci a ve Studené, provádět se ještě bude na čistírnách v Kardašově Řečici, Nové Včelnici, Dačicích, Slavonicích a v Lomnici nad Lužnicí.

Bc. Renáta Kollarczyková
VaK JČ, a. s.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down