01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři miliony na podporu sběru elektroodpadu

Kolektivní systém ASEKOL v letošním roce zřídil fond na podporu veřejně prospěšných projektů zaměřených na zlepšení efektivity sběru elektroodpadu. V prvním ročníku grantového řízení se o příspěvky ucházelo celkem 38 obcí, nevládních neziskových organizací a provozovatelů sběrných dvorů. Uspělo 27 subjektů.

Fond ASEKOL má za cíl finančně podpořit neziskové a veřejně prospěšné projekty týkající se zpětného odběru a recyklace elektrozařízení, a také zvýšit celkovou efektivitu systému zpětného odběru elektroodpadu. "Chtěli jsme podpořit ty subjekty, kterým chybí finance na zlepšení podmínek sběru elektroodpadu, ale snaží se situaci řešit. Nedostatek prostředků na vybudování sběrných dvorů je problémem, který se týká více než dvou třetin obcí," říká Jan Vrba z kolektivního systému ASEKOL.

JARNÍ KOLO

Žadatelé o granty měli v jarním kole 2008 možnost zvolit jednu ze tří nabídnutých programových kategorií. Program Intenzita se týká vytvoření nebo zvýšení počtu sběrných míst v konkrétní lokalitě, popřípadě i zlepšení jejich dostupnosti. Kritériem pro výběr projektů bylo například pokrytí oblastí s nízkou hustotou míst zpětného odběru elektrozařízení.

Program Rekonstrukce byl zaměřen na kvalitu sběrných míst z hlediska zvýšení kapacity, jejich rekonstrukce nebo zlepšení vybavení. Program Osvěta podpořil oblast vzdělávání - semináře a kurzy se zaměřením na školní mládež a vzdělávání pedagogů, osvětové akce, semináře a kurzy pro pracovníky obecních, městských a krajských úřadů.

V následujících letech by měl do Fondu ASEKOL přibýt ještě Program Výzkum sloužící k uplatnění výzkumu, vývoje a rozvoje technologií v oblasti logistiky, zpětného odběru a recyklace elektrozařízení.

VEDOU SBĚRNÉ DVORY A KAMERY

Fond ASEKOL je financován klienty systému - výrobci a dovozci elektrozařízení. V prvním ročníku bylo pro rozdělení vyčleněno přes tři miliony korun. O rozdělení prostředků rozhodovala osmičlenná rada složená ze zástupců společnosti ASEKOL, Svazu měst a obcí ČR, výrobců, profesních sdružení a médií.

Šestnácti žadatelům byl udělen příspěvek v rámci Programu Rekonstrukce, dalším pak v Programu Osvěta a v Programu Intenzita. Drtivá většina projektů byla zaměřena na sběrné dvory. Konkrétně šlo o jejich zkvalitnění či lepší zabezpečení pomocí plotu či kamerového systému, ale i o poptávku po sběrných nádobách nebo zastřešení. Podporu ve výši 350 tisíc získalo město Kroměříž na zabezpečení sběrného dvora, město Nová Bystřice obdrželo 250 tisíc na vybudování sídla technických služeb a sběrného dvora. Město Tábor získalo stotisícovou dotaci na celoplošný polep autobusu, který bude ve městě propagovat zpětný odběr.

Zhruba polovina sumy byla žadatelům předána přímo, zbytek jako nefinanční plnění v podobě unifikovaného přístřešku pro sběrný dvůr. Několika projektům byla udělena dotace i přidělen přístřešek. "Pro variantu nabídky systémového řešení jsme se rozhodli až v průběhu vyhodnocování žádostí. Řada obcí a provozovatelů se totiž potýká s problémem nedostatečné vybavenosti sběrných dvorů z hlediska zabezpečení vysloužilého elektrozařízení umístěného ve sběrném dvoře. Nejvíce žadatelů se na nás proto obracela právě s tímto problémem. Celkem šestnácti žadatelům bude nabídnuto celkem 24 přístřešků," vysvětlil Vrba.

- jhm -

 

E-box

Umožňuje občanům zbavit se jednoduše a ekologicky vysloužilých elektrozařízení. Je vhodný převážně pro drobná elektrozařízení, jako jsou například nefunkční kalkulačky, telefony, drobná počítačová vybavení, walkmany, discmany či mp3 přehrávače. Dodání E-boxu je zdarma, stejně jako odvoz a recyklace nashromážděného elektroodpadu. Doposud bylo zájemci objednáno kolem 1300 E-boxů.

Stacionární kontejnery

Ke zvýšení výtěžnosti elektroodpadu by měly přispět stacionární kontejnery. Otvor je koncipován do velikosti standardního počítače. Na podzim loňského roku proběhl v pěti malých obcích Středočeského kraje pilotní projekt, který přinesl impozantní výsledky. Každý občan prostřednictvím kontejneru odevzdal trojnásobek celostátního průměru. ASEKOL nyní instaloval kontejnery v Kladně a letos plánuje nasazení do dalších měst a obcí po celé ČR.

Do stacionárního kontejneru je možné vyhazovat malá elektrozařízení, například klávesnice, kalkulačky, mobilní telefony, hračky. Rozměr otvoru pro vhození je 30 x 50 cm, což odpovídá standardní velikosti počítače. Větší elektrozařízení - například televizory - mohou občané i nadále odevzdávat na sběrných dvorech, nebo při koupi nového spotřebiče v prodejně tzv. kus za kus.

Svozy kontejnerů v Kladně zajišťuje společnost MPS Kladno pravidelně jedenkrát měsíčně, vždy v prvním týdnu. Zpracování vybraných elektrozařízení provádí společnost SKS. Náklady na svoz a zpracování, stejně jako náklady na pořízení nádob hradí, ASEKOL.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down