01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Město nechce vraky aut v ulicích

Praha bojuje proti vrakům motorových vozidel ponechaných svému osudu v ulicích metropole. Technikům Správy služeb Městské policie hl. m. Prahy se nepojízdná auta daří nejen rychleji odhalovat, ale také likvidovat. V loňském roce odstranili téměř devět set vraků a od počátku letošního roku jich bylo již přes 280.

Nepojízdná vozidla se najdou prakticky po celé Praze, nejméně se jich objevuje v centru města. Pojmem autovrak se podle zákona rozumí každé silniční vozidlo, které je trvale nebo zjevně technicky nezpůsobilé k provozu nebo není opatřeno státní poznávací značkou. Navíc spadá do kategorie nebezpečných odpadů, tudíž jej majitel musí ekologicky zlikvidovat pouze v provozovnách, které mu vystaví doklad o převzetí. Na základě trvalého vyřazení z registru motorových vozidel je majitel následně zcela osvobozen od správních poplatků.

POSOUZENÍ STAVU

Oznámení o výskytu nepojízdních vozidel přijímá Správa služeb Městské policie hlavního města Prahy (SSMP HMP) od úřadů městských částí, strážníků, organizací či občanů. U vraků technik nejprve posoudí jejich stav a následně je zavede do evidence.

"Vozidlo způsobilé provozu musí mít například stěrače, všechna čtyři kola nebo zpětná zrcátka. Jelikož se nemůžeme dostat dovnitř vozidla, zkoumají se zvláště věci viditelné na povrchu jako je například prorezavění karoserie. Pokud stav neodpovídá požadavkům, na okno auta vylepí technik oddělení odtahů a vraků reflexní kartičku s výzvou majiteli, aby do dvou měsíců uvedl vozidlo do řádného technického stavu nebo jej z komunikace odstranil," vysvětlil postup Václav Bystrianský, vedoucí odboru odtahů a dohledu Správy služeb MP HMP.

Při vyhodnocování, zda se jedná o vozidlo technicky nezpůsobilé, či nikoliv, se postupuje podle zákona o pozemních komunikacích (č. 13/1997 Sb.). Za vrak vozidla se považuje silniční vozidlo, které je trvale technicky nezpůsobilé k provozu a není opatřeno registrační značkou nebo které je zjevně trvale technicky nezpůsobilé k provozu.

MĚSTO UŠETŘÍ

Jestliže auto nemá registrační značku, výzvu navíc technici umístí na vývěsku příslušného úřadu městské části. V případě, že vozidlo bylo vyhodnoceno jako technicky nezpůsobilé provozu a je opatřeno registrační známkou, provede technik její záznam a následnou lustraci. Majitele poté upozorní na stav vozidla písemně - doručenkou.

Pokud po uplynutí dvouměsíční lhůty majitel nereaguje, město vrak nechá smluvní firmou odstranit z komunikace a následně ekologicky zlikvidovat. Díky tomu, že město nemusí platit odtahy a recyklaci autovraků, ale předalo tuto agendu smluvní firmě, ušetří ročně značné částky (tab.)

Pracovníci firmy vůz nejprve otevřou, aby identifikovali majitele prostřednictvím tzv. WIN kódu vyraženého většinou v prostoru motoru či jinde ve vozidle."Odborná firma pro město zajistí odtah i jeho rychlou ekologickou likvidaci. Veškeré náklady si hradí sama z prodeje částí takto odstraněných vozidel z komunikací hlavního města," doplnil Bystrianský.

- jhm -

 

Technici oddělení odtahů a vraků SSMP HMP hodnotí na vozidle tyto nedostatky:

1. Chybějící části vozidla (nárazník, blatník, dveře, kapota, motor, výfuk, náprava, kolo, sklo, stírací soustava, zpětné zrcátko, světlomet, skupinová svítilna, části palubní desky, volant, sedadla, výplně dveří, zámky dveří).

2. Poškození vozidla (vozidlo po nehodě, po požáru, vážná koroze - prorezavělá část karosérie, poškozená elektroinstalace, poškozená stírací soustava, poškozené sklo, poškozená zpětná zrcátka, únik provozních kapalin, vypuštěné pneumatiky, nepořádek v interiéru vozidla).

3. Propadlá TK (technická kontrola).

4. Chybějící RZ (registrační značka).

Pokud je registrační značka bez závad, je posuzováno vozidlo podle bodu 1 a 2. Pro uznání vozidla termínem silniční vozidlo technicky nezpůsobilé k provozu je nutné splnění podmínky alespoň dvou a více závad z bodů 1 a 2 nebo bodů 3 a 4.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. ABC Assignment Help is an incomparable online assignment help company delivering excellent academic assignments, essays, coursework and reports. Through a team of over 3000 subject experts we ensure individual attention to every student making the assignment help experience completely personalized in nature. With our round the clock services, you can be assured of high grades every time.

  2. My Assignment Help is one of the finest educational service providing portals across the globe. Our specialised team of my assignment help Australia is always ready to aid students in writing assignments, project, essays and theses. Along with a team of experienced Aussie writers we have a team of strong editors with competent copy editors helping students refine their assignment drafts to perfection.

  3. These five early adopter urban communities were chosen by CityLab for examination in light of their size and geographic decent variety. Different urban communities that were among the first to grasp the zero-setbacks stage are additionally far-fetched to meet their objectives, including Austin and San Jose, which have seen an upswing in fatalities since propelling their projects in late 2014 and mid-2015 individually. The side of the road cheap assignment help australia - Assignmenthelp247 loss of life in Seattle, which declared its arrangement to end traffic passings and wounds by 2030 in mid 2015, has remained level for a considerable length of time.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down