01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obaly z PVC jsou legitimní

Není to tak dávno, co denním tiskem proběhla informace od Barbory Petrové z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí: "Experti ministerstva v současnosti zkoumají možnosti, jakým způsobem by bylo možné zakázat nebo jinak ošetřit použití některých typů PVC."

Čas od času se na MŽP tato iniciativa vynoří. Tvoří již ustálený kolorit při přípravě každé novely zákona o obalech a děje se tak na podnět nevládních ekologických sdružení. Nevládní ekologické organizaci Arnika leží v žaludku zejména obaly potravin, hračky a zdravotnické pomůcky - infuzní soupravy. Nejsou-li trubičky z měkčeného PVC vhodné pro dialýzu, je jistě racionální nahradit je pro tento účel výrobky z jiných, ačkoli dražších materiálů. Racionální ale už není nepoužívat tyto trubičky k jiným účelům, i ve zdravotnictví.

Pojďme k obalům. Věřme, že na MŽP se problémem na podnět Arniky zabývají skutečně experti. Potom jim je jasné, že článek 18 směrnice o obalech a obalových odpadech (94/62/ES) nedovoluje omezit či zakázat obal z jakéhokoli materiálu, který splňuje požadavky směrnice. Tento zákaz diskriminace platí i na obaly z PVC.

Experti MŽP jistě vědí, že si nemohou plést kompetence: materiály pro kontakt s potravinami reguluje nařízení 1935/2004/ES a řada následujících předpisů. V těchto předpisech je věnována specifická pozornost i polymerům a také PVC. Tento typ regulací týkající se obalů pro potraviny patří do kompetence Ministerstva zdravotnictví.

ARNIKA DÁVÁ PŘEDNOST PETROLEJCE

Je povzbuzující, že členové Arniky a jí založené Koalice za náhradu PVC se dobrovolně zavázali, že přestanou výrobky z PVC používat ve svých výrobcích, službách i ve svých kancelářích. To aby nakoupili louče a petrolejky, neboť izolace elektrických vodičů ve zdech je z PVC. Jistě přestanou používat PC, internet a tiskárny či kopírky - přívodní, ale i propojovací kabely mají izolaci z PVC. Konec vyžehlených košil, Arnika přechází na trička - šňůry žehliček jsou izolovány PVC.

Hádejte, z čeho jsou asi vyrobeny kreditky? Bolí někoho z toho hlava? Ať si z PVC blistru vymáčkne Paralen... Je-li pravdou, že i IKEA je členem zmíněné Koalice a míní-li vážně závazek k zastavení používání výrobků z PVC, asi zruší kasy s čárovým kódem společně s počítači, propustí svoje IT manažery a přejde k tužce a papíru. Nebo to zas tak vážně nemyslí a jenom lakuje na zeleno.

PVC JE SVĚTOVOU TROJKOU

PVC je po polyethyelenu a polypropylenu třetím nejpoužívanějším polymerem na světě. Každý z plastů nebo jejich mix má totiž specifické vlastnosti, pro které je v daném oboru využíván. To platí i o PVC. Díky svým vlastnostem - mechanické houževnatosti i transparentnosti - nachází uplatnění v sektoru tuhých obalů, zejména vakuově a tepelně tvarovaných blistrů.

Vysoké procento smrštění jej předurčuje pro výrobu šrinků (shrink sleeves) s velkými rozdíly rozměrů. Pro svou odolnost vůči tukům zase našly modifikace PVC uplatnění u těsnění víček a těsnicích tmelů. PVC má od PE velmi odlišnou propustnost pro plyny, a proto se k balení knedlíků nepoužívá průtažná fólie z PE, ale z PVC. Podobně ví i společnost Šetra, proč své listové těsto také takto balí. A samozřejmě je řada dalších a dalších aplikací, které v procesu balení využívají ty nebo ony vlastnosti PVC obalových materiálů.

PODLE EU PLATÍ: BALENÍ POTRAVIN DO PVC - ANO

Nevím, zda byli obaloví experti MŽP mezi více než 300 delegáty 4. mezinárodního kongresu PRO EUROPE (zastřešující organizace systémů využití obalových odpadů, jehož členem je i AOS EKO-KOM, a. s.). Kongres se uskutečnil v Praze ve dnech 15. a 16. května 2008 pod heslem Zelený bod 2008: Od hospodaření s odpady k surovinám. Poprvé se totiž kongres konal v zemi bývalého východního bloku a pro oblast obalů byl zajímavý workshop číslo tři - Technologický vývoj pro obaly 21. století.

Na dotaz, zda je v Evropě nějaká země, kde by byly PVC obaly pro potraviny zakázány, odpověděla Annette Schaeffer, Legislative officer, European Commission, Health and Consumer protection Directorate-General, stručně: "Ne, byla by to překážka volného obchodu." A dodala, že použití polymerů včetně PVC pro přímý kontakt s potravinami upravuje nařízení 1935/2004/ES a příslušné další evropské předpisy.

JEPIČÍ ŽIVOT ZÁKAZU PVC NA SLOVENSKU

Jedna z verzí slovenského zákona o odpadech obsahovala i zákaz, výrobu, dovoz i vývoz PVC a výrobků z PVC. V zákoně vydržela tato pasáž asi tři měsíce a než vstoupila v platnost, byla poslanci slovenského parlamentu zrušena. Proto lze závěrem konstatovat: V souladu se stávající legislativou EU obaly z PVC zakázat nelze.

Ing. Vlado Volek
tajemník asociace a ředitel institutu SYBA
(psáno pro časopis Packaging 3/2008)

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down