01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zkušenosti z kontrol ve zdravotnických zařízeních

Zavedení systému třídění a shromažďování zdravotnických odpadů podle jednotlivých druhů a kategorií je především organizační záležitost. Dále pak už záleží na odpovědném přístupu všech zaměstnanců. Zdravotnická zařízení by měla jít příkladem.

Zavedením jednotného systému je automaticky zavedeno správné nakládání s odpady, které kontrolují příslušní pracovníci za podpory vedení zdravotnického zařízení. Je nutné trpělivě zaměstnancům vysvětlovat důvody třídění odpadů a přesvědčit je o správnosti stanovených a zaváděných postupů. Zavedený systém je pak i nutné důsledně vyžadovat a kontrolovat.

Česká inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát Brno, oddělení odpadového hospodářství provádí kontroly nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění a navazujících právních předpisů. Zaměřuje se především na plnění povinností původce odpadů. Inspekce vychází při kontrolách také z Metodického doporučení k nakládání s odpady ze zdravotnictví vydané MŽP (odbor odpadů, červenec 2007), které je velmi dobře zpracováno. Podle Katalogu odpadů se jedná o odpady podskupiny 18 01 Odpady z porodnické péče, z diagnostiky, z léčení nebo prevence nemocí lidí (viz rámeček).

TŘÍDĚNÍ A SHROMAŽĎOVÁNÍ ODPADŮ

Zavedení třídění odpadů podle druhů a kategorií je nutné přímo v místě konkrétního vzniku odpadů (pracoviště, oddělení). Odpady se musí ukládat do odpovídajících a označených nádob - povinnost označení nádob platí pro shromažďování nebezpečných odpadů, pro ostatní odpady lze označení nádob pouze doporučit, i když i pro tyto odpady by měly být sběrné nádoby odlišitelné (barvou, tvarem apod.) dle jednotlivých druhů shromažďovaných odpadů. Praxe ukazuje, že označení nádob podle druhů a kategorií i pro ostatní odpady je u původce důležité a žádoucí.

Nejčastěji se setkáváme se shromažďovacími prostředky v místě vzniku typu plastové pytle a plastové nádoby různých barev.

Nádoby musí být pevně uzavíratelné a nepropustné pro jednotlivé druhy a kategorie odpadů.

Aby mělo třídění odpadů smysl, by mělo být prováděno s ohledem na další následné nakládání (konečný způsob). V případě jednotné koncovky zařízení, kterému z hlediska technologie nevadí netřídění odpadů ze zdravotnických zařízení, má původce možnost požádat příslušný krajský úřad (při produkci více než 100 tun nebezpečných odpadů, při produkci méně než 100 tun NO dává souhlas příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností) o souhlas od upuštění třídění odpadů, např. je odpad kat. č. 18 01 01* shromažďován samostatně do nádob, ale po naplnění je uložen do nádoby mezi odpad kat. č. 18 01 03* a společně spálen ve spalovně nebezpečných odpadů.

Při kontrolách také zjišťujeme, že mezi odpad kat. č. 18 01 04 nebo směsný komunální odpad kat. č. 20 01 03 jsou ukládány i odpady kat. č. 18 01 03* , např. obvazy, vaty od krve, hnisu atd. nebo i kat. č. 18 01 01*- ostré předměty, např. jehly, bodce. Při kontrolách proto inspektoři provádí namátkovou kontrolu i v kontejnerech na komunální odpad. Stačí nechat otevřít pytle na komunální odpad a nedostatky v třídění jsou naprosto jasné. Totéž zjišťujeme i při namátkové kontrole pytlů pro odpad kat. č. 18 01 04.

Dalším nedostatkem je, že shromažďovací prostředky, nejčastěji plastové pytle, s odpadem kat. č. 18 01 03* jsou ukládány (vhozeny) do kontejnerů určených pro kat. č. 18 01 04 nebo pro směsný komunální odpad (KO).

ZABEZPEČENÍ ODPADŮ

Nebezpečné odpady často nejsou zabezpečeny před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem. Z místa vzniku (oddělení) jsou nebezpečné odpady odnášeny nejčastěji do dalších shromažďovacích prostředků, které jsou určeny k jejich přepravě - sudy, velkoobjemové kontejnery.

Zkušenosti z kontrol jsou i takové, že plastové pytle s odpady leží volně přístupné někde v rohu na nádvoří,před kontejnery nebo před skladem do doby, než je obsluha uklidí. To ukazuje na špatnou organizaci práce, nezodpovědnost pracovníků, nedostatečnou kontrolu odpovědných zaměstnanců za nakládání s odpady, někdy se to týká nedostatečného počtu nebo kapacity kontejnerů. Stává se i to, že pytle s nebezpečným odpadem jsou ukládány (vhazovány) do jiných kontejnerů např. určených pro ostatní odpady nebo volně k nim na zem.

Inspekce často zjišťuje, že nádoby pro nebezpečné odpady nejsou zabezpečeny před povětrnostními vlivy (nejlépe je mít uzamykatelný sklad nebo kontejnery zajistit např. víkem, zastřešením) a jsou umístěny i na nezpevněných plochách.

Důležité je také dodržovat podle vyhlášky č. 195/2005 Sb. povinnost pro nebezpečný odpad ze zdravotnického zařízení,, že maximální doba mezi shromážděním a konečným odstraněním odpadu je v zimním období 72 hodin a v letním období 48 hodin. V případě delších intervalů odvozů ke konečnému odstranění musí být odpad skladován při nízkých teplotách ve skladu k tomuto účelu schváleném. Teplota pro skladování nesmí překročit rozmezí 3-8 °C.

Za zmínku stojí také požadavek na správné třídění ostatních odpadů. Ve zdravotnických zařízeních je nutné zavést systém třídění ostatních odpadů, jako jsou i například papír a karton, plasty a PET, sklo. Zdravotnická zařízení by se měla seznámit se systémem zpětného odběru výrobků (např. baterie, zářivky a výbojky, elektrozařízení) a využívat jej.

IDENTIFIKAČNÍ LIST NEBEZPEČNÉHO ODPADU (ILNO) NENÍ ZBYTEČNÝ

Mezi nejčastější nedostatky patří zjištění, že shromažďovací prostředky pro nebezpečné odpady nejsou žádným způsobem označeny. V blízkosti shromažďovacího prostředku nebezpečného odpadu, shromažďovacího místa nebezpečného odpadu nebo na nich chybí identifikační list nebezpečného odpadu. ILNO je podstatným návodem a pomůckou (je-li ovšem správně vyplněn) pro původce a další osoby při nakládání s NO, protože obsahuje základní důležité údaje pro nakládání (např. opatření při manipulaci, shromažďování a při přepravě, vlastnosti odpadu, informace v případě nehod, havárií, požárech).

Často také inspektoři zjišťují, že nebezpečné odpady nejsou označeny grafickým symbolem nebezpečné vlastnosti. Například u odpadu kat. č. 18 01 03* se jedná o označení nebezpečné vlastnosti H 9 - infekčnost.

Povinnost označit shromažďovací prostředky pro nebezpečné odpady je povinností původce odpadů. Tyto prostředky mohou být současně i přepravními prostředky, na které se vztahují stejné povinnosti označení. V případě, že jiná společnost převezme odpady k přepravě, má povinnost zkontrolovat všechny doklady předané odesílatelem odpadů a stav přepravních prostředků, včetně jejich označení (evidenční list přepravy nebezpečného odpadu - ELPNO, ILNO, označení nádob).

Přeprava odpadů ve vazbě na změnu § 24 zákon č. 34/2008 Sb. (platí od 12. 2. 2008) se týká nově i ostatních odpadů, kromě označení přepravního prostředku - zde je platnost stanovena od 1. 10. 2008. Způsob označení přepravního prostředku pro ostatní odpady bude stanoven vyhláškou, která dosud nevyšla. Samozřejmě pro nebezpečné odpady stále platí § 40 zákona č. 185/2001 Sb.

DEKONTAMINACE

Některá zdravotnická zařízení provádí úpravu nebezpečných odpadů, především kat. č. 18 01 01* a 18 01 03* na schválených zařízení.

Dekontaminace nebezpečných odpadů je metoda pro úpravu nebezpečných odpadů (neb. vlastnosti - infekčnosti) v zařízení, které musí mít podle § 14 odst. 1 zák. č. 185/2001 Sb., o odpadech, souhlas k provozování zařízení včetně schváleného provozního řádu. Rozhodnutí (souhlas) k provozování vydává příslušný KÚ OŽP. Výstup ze zařízení je pak odpad ostatní zařazovaný pod kat. č. 18 01 04.

Při kontrolách je zjišťováno, že není dodržován provozní řád - nejsou uchovávány záznamy o průběhu jednotlivých dekontaminačních cyklů, doklady o kontrole účinnosti zařízení a není veden provozní deník nebo nejsou zapisovány všechny požadované údaje, které souvisejí s provozem zařízení.

Samostatnou kapitolou je kontrola zdravotnického zařízení, které je současně provozovatelem spalovny. V působnosti OI Brno se jedná v současné době o jedno zařízení (nemocnice Znojmo).

RADĚJI SI VŠE ZKONTROLUJTE

V oblasti vedení evidence odpadů se už závažné chyby podstatně snížily, protože situaci pomohly řešit nejrůznější počítačové programy.

Evidenci odpadů musí původce archivovat po dobu pěti let, což se opomíjí (týká se to všech dokladů, které souvisí s ostatními a nebezpečnými odpady - hlášení o produkci a nakládání s odpady, vedení průběžné evidence odpadů, výdejky, příjemky, dodací listy, vážní lístky, evidenční listy přepravy nebezpečných odpadů, fakturace). Mezi nedostatky evidence můžeme zařadit i případy, kdy nesouhlasí evidence s doklady nebo jsou odpady špatně zařazeny (u původce jinak než u oprávněné osoby, která odpad převzala).

Povinností původce je správně a úplně vyplnit a předat doklad k přepravě (ELPNO). Inspekce provádí kontrolu i ve vazbě na další doklady - průběžnou evidence i fakturaci (zařazení odpadu, množství, předání oprávněné osobě). Zdravotnická zařízení by neměla spoléhat na to, že "firma" papíry za mě vyplní. V tom případě je nutno pečlivě zkontrolovat správné a úplné vyplnění dokladů.

Předat odpady lze pouze osobě oprávněné k převzetí podle zákona č. 185/2001 Sb. Ten, kdo přebírá odpady od původce do svého vlastnictví, musí mít souhlas příslušného KÚ. Zkontrolujte si proto také provozní řád takového zařízení (zda jsou povoleny příslušné odpady podle Katalogu odpadů) a dobu platnosti rozhodnutí (souhlasu).

RNDr. Jana Antonínová
ČIŽP OI Brno, oddělení odpadového hospodářství

 

Odpady podskupiny 18 01 podle Katalogu odpadů

Podskupina 18 01 Odpady z porodnické péče, z diagnostiky, z léčení nebo prevence nemocí lidí

18 01 01* Ostré předměty (kromě čísla 18 01 03*) - např. jehly, injekční stříkačky s jehlou, kanyly, bodce, ampule, pipety, skalpely, skleněné střepy, prázdné lékovky, zkumavky apod.

18 01 02* Části těla a orgány krevních vaků a krevních konzerv (kromě čísla 18 01 03) - např. anatomický odpad (vlasy, nehty, zuby, tkáně, produkty potratu do 12 týdne těhotenství, biologický materiál včetně úklidu z míst vzniku anatomického odpadu)

18 01 03* Odpady, na jejichž sběr a odstraňování jsou kladeny zvláštní požadavky s ohledem na prevenci infekce - např. biologicky kontaminovaný odpad (obvazy, pomůcky, infuze bez jehel, obaly od transfuzní krve, kontaminované materiály, osobní ochranné pomůcky), odpady kontaminované krví, výkaly a sekrety - tampony, pleny atd., všechen odpad z infekčního oddělení včetně zbytků jídla apod., odpad z laboratoří - mikrobiologické kultury, kontaminované obaly.

18 01 04 Odpady, na jejichž sběr a odstraňování nejsou kladeny zvláštní požadavky s ohledem na prevenci infekce - odpady nesmí být kontaminovány a nemají žádnou nebezpečnou vlastnost např. nekontaminované obvazy, sádrové obvazy, prádlo, oděvy, pleny. Sem patří i dekontaminovaný odpad (odpad zbavený infekčnosti v zařízení, které je schváleno příslušným krajským úřadem podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech)

18 01 06* Chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky - např. chemikálie z laboratoří a látky, které vznikají při různých vyšetřeních

18 01 07 Chemikálie neuvedené pod číslem 18 01 06

18 01 08* Nepoužitelná cytostatika - řadí se sem také i kontaminované obaly

18 01 09* Jiná nepoužitelná léčiva neuvedená pod č. 18 01 08 - řadí se sem také i kontaminované obaly

18 01 10* Odpadní amalgám ze stomatologické péče

Další odpady, které souvisí s provozem zdravotnického zařízení:

09 01 01* Vodné roztoky vývojek a aktivátorů

09 01 04* Roztoky ustalovačů

09 01 07 Fotografický film a papír obsahující stříbro nebo sloučeniny stříbra

09 01 08 Fotografický film a papír neobsahující stříbro nebo sloučeniny stříbra

podskupina 15 01, 20 01 - obaly dle složení, určení kategorie podle původního obsahu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down