01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V ekologické šetrnosti nevynikáme

Ekologicky nejšetrnější zemí světa je Švýcarsko. Česká republika se nevešla do první padesátky zemí. Vyplývá to z žebříčku sestaveného na základě indexu ekologického výkonu (EPI), o kterém informoval ve speciálním čísle časopis Newsweek.

Čím je pro ekonomiku hrubý domácí produkt (HDP), tím je EPI pro ekologii. Tento index srovnává země co do jejich ekonomické síly a zároveň schopnosti chránit životní prostředí. Na základě 25 kritérií posuzuje 149 zemí, které poskytly základní údaje.

Švýcarsko jako země s nejlepší ekologickou politikou se blíží maximální hodnotě sta bodů skoro ve všech kategoriích a jeho celkový EPI je 95,5 bodu. S 39,1 bodu tabulku uzavírá Niger. Žádná evropská země zahrnutá do studie nespadla pod 70 bodů, ale ČR mezi nimi patří k nejhorším. Hned za Švýcarskem jsou bohaté severské státy Švédsko, Norsko a Finsko, před Českem je Belgie, Nizozemsko, Řecko a na 17. místě Slovensko. Za ČR jsou jen Makedonie, Ukrajina, Rumunsko a Moldavsko.

Zatímco HDP se zdokonaluje od dob amerického prezidenta Franklina Roosevelta, který požádal ekonoma Simona Kuznetse o vytvoření metody pro standardní vyjádření ekonomického růstu, EPI je zatím v plenkách a s HDP v přesnosti ještě nemůže soutěžit. Je to ale podle Newsweeku nejlepší známý nástroj pro měření ekologické šetrnosti.

Vytvářejí ho vědci z Yaleovy a Columbijské univerzity, kteří srovnávají státy podle kritérií, jako je vypouštění škodlivin, kvalita vody, zdraví obyvatel, zemědělská politika, regulace používání pesticidů nebo aktivní ochrana životního prostředí.

Studie zohledňuje také ekonomické bohatství jednotlivých zemí. ČR byla podle průměrného příjmu na hlavu zařazena do třetí patnáctičlenné skupiny, v níž jsou třeba pobaltské státy či Slovensko, a skončila v ní opět nelichotivě - na 11. místě. Za ní jsou jen Saúdská Arábie, Trinidad a Tobago, Omán a Botswana.

Newsweek připomíná, že někteří ekologičtí piráti, třeba Čína, tvrdí, že jsou příliš chudí, než aby mohli brát ohled na ekologii. EPI jasně ukazuje, že čínský argument o chudobě neobstojí. Čína je poslední i ve srovnání v patnáctce stejně bohatých. Před ní jsou i Kolumbie, Vietnam či Venezuela.

Ze studie rovněž vyplynulo, že USA se v mnohém chovají podobně jako Čína. Spojené státy byly posuzovány v rámci skupiny nejbohatších zemí a v ní skončily na 12. ze 14 míst. USA produkují podobně jako Čína ohromné množství kysličníku uhličitého odpovědného za globální oteplování. Stejně jako v Číně je i v USA hlavní příčinou těchto emisí spalování velkého množství uhlí.

Při srovnání jednotlivých kontinentů vychází jednoznačně jako ekologicky nejšetrnější Evropa, jako nejhorší Afrika. V Evropě si dobře vede Německo, které přísně reguluje používání pesticidů a má kvalitní vodu.

Poměrně vysoko, na 28. místě, v tabulce skončilo Rusko. Newsweek ale připomíná, že toto umístění souvisí spíš s tradicí poskytovat nepřesné údaje o ochraně přírody, než se skutečnou šetrností. První desítku zemí uzavírá Francie, která si dobré umístění zřejmě vydobyla orientací na jadernou energetiku. Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down