01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chystá se vyhláška k přepravě odpadů

K projednání Legislativní radě vlády byl v polovině srpna odeslán návrh vyhlášky o přepravě odpadů a o změně vyhlášky č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů.

Novela vyhlášky přímo transponuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006 o přepravě odpadů, které ke dni 12. července 2007 nahradilo nařízení 259/93.

Zachování současné právní úpravy by znamenalo vystavení ČR riziku sankcí ze strany Evropské komise a porušení závazků vyplývajících z mezinárodních protokolů (tzv. infringement). Členský stát, který tuto povinnost poruší, je sankcionován až do doby nápravy závadného stavu. Hrozí pokuty ve výši milionů EUR v kombinaci se sankcemi za dobu neplnění legislativní povinnosti. To znamená, že v konečném důsledku se uvedená legislativa implementovat musí.

Cílem novely zákona č.185/2001 Sb., o odpadech je přizpůsobit část devátou zákona o odpadech nové komunitární právní úpravě a adaptovat požadavky stanovené přímo použitelným předpisem - výše uvedeným nařízením. Součástí novely zákona je i zmocnění pro ministerstvo k vydání vyhlášky, kterou se stanoví způsob označování motorového vozidla přepravujícího odpad a kterou se stanoví rozsah informací a dokumentace podle části 3 přílohy II nařízení č.1013/2006 pro jednotlivé druhy přepravy.

ZÁMĚR NESMÍ BÝT V ROZPORU S PRÁVEM

Typů přeshraničních přeprav odpadů je značný počet a v důsledku toho se také liší rozsah požadovaných informací a dokumentace při jejich zabezpečení.

Vymezení jejich rozsahu obecně závazným právním předpisem je základním předpokladem pro zachování právní jistoty subjektů zúčastněných na přepravě. Všechny požadované informace a dokumentace se vyžadují vždy při každém novém oznámení a slouží ministerstvu k ověření, zda předložený záměr přeshraničního pohybu odpadů není v rozporu s komunitárním právem nebo právními předpisy České republiky.

Rovněž je třeba zabezpečit aplikaci čl. 22 až 25 nařízení, které se týkají nedovolené a nedokončené přepravy. V těchto případech může ministerstvo uložit oznamovateli povinnost zpětného převzetí odpadu a zajištění alternativního způsobu naložení s tímto odpadem. Proto je nutno získat takové informace, které umožní předem ověřit, zda by byl oznamovatel schopen takovou povinnost splnit.

Většina nově požadovaných dokumentů, které musí oznamovatel předložit spolu s oznámením, vychází z požadavků nařízení. Jejich předložení bude znamenat mírné zvýšení administrativní zátěže zejména pro oznamovatele, ale také pro provozovatele skladů, v nichž bude odpad před přepravou uložen nebo do nichž bude odpad při nedokončení přepravy vrácen, a dále pro provozovatele zařízení pro předběžné a jiné využití odpadů.

ZVÝŠENÍ VYMAHATELNOSTI

Na druhou stranu dojde k zpřehlednění systému přepravy odpadů, zvýšení vymahatelnosti nápravy při nedokončení přepravy a zabránění nelegální přepravě odpadů za účelem skrytého odstraňování odpadů. Dále dochází k narovnání podmínek pro všechny oznamovatele přepravy odpadu, kdy je požadováno, aby všichni oznamovatelé disponovali skladem, do něhož bude odpad při nedokončení přepravy vrácen.

Toto ustanovení se dotkne pouze provozovatelů mobilních zařízení ke sběru a výkupu, kterým se zvýší náklady na pronájem skladovacích prostor. Na druhou stranu tím zanikne výhoda pro tyto provozovatele, kdy neměli žádné výdaje spojené se skladováním na rozdíl od provozovatelů stacionárních skladů a navíc v případě nedokončení přepravy nebylo odpad kam vrátit.

Označení vozidel si vyžádá mírné jednorázové náklady přepravců odpadu (zhruba 500- 900 Kč/vozidlo), avšak lze očekávat, že díky tomuto označení se zvýší bezpečnost vozidla na komunikaci, čímž se sníží riziko poškození životního prostředí následkem dopravní nehody a sníží se i náklady na odstraňování škod vzniklých na životním prostředí.

Návrhy nových právních norem jsou nyní v Legislativní radě vlády. Jejich přijetí je tedy ještě věcí budoucnosti a konkrétní znění se ještě mohou změnit.

- jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down