01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sběrový papír - jsme přebytkovým trhem

V roce 2007 dosáhla spotřeba sběrového papíru v České republice hodnoty 466 tis. tun, což je téměř 43 % z celkového podílu surovin pro výrobu papíru.

V posledních letech však spotřeba sběrového papíru v ČR stagnuje, neboť existující kapacity vyčerpaly svůj potenciál postupnými investicemi již v devadesátých letech.

Velmi významně meziročně roste celkový sběr papíru hlavně z důvodu razantního zvyšování spotřeby papíru a lepenky (zdroj sběrového papíru). V roce 2007 se sebralo téměř 700 tisíc tun sběrového papíru, což představuje 43 % vztaženo ke spotřebě papíru a lepenky v zemi. Sběr roste rychlým tempem o více než 10 % ročně již posledních 10 let.

VYSOKÝ POTENCIÁL SBĚRU

Z uvedených čísel vyplývá, že ČR je přebytkovým trhem s výrazným exportem. V roce 2007 bylo exportováno více než 270 tisíc tun. Pro porovnání sběr v zemích CEPI činil za rok 2006 v průměru 64 %. Z toho je vidět velmi zajímavý potenciál vyššího sběru u nás s možným následným využitím sběrového papíru.

Do míry recyklace u nás negativně zasáhne rozhodnutí o zastavení stroje na výrobu novinového papíru ve Štětí společnosti Norske Skog. Dojde ke snížení spotřeby sběrového papíru o zhruba 100 tisíc tun za rok, ale předpokládá se, že nedojde k vážným problémům s odběrem sběrového papíru a exportní trh toto množství absorbuje.

Stejně jako mnoho druhů podnikání se i trh sběrového papíru stal globálním, a hlavním prvkem určujícím situaci na trzích je poptávka z Číny. Od roku 2000 se export do Číny zvýšil přibližně šestinásobně a z pohledu ohlášených nových kapacit se tento vliv bude ještě zvyšovat.

Bezprostředníně určujícím vlivem pro tuzemský trh je však poptávka z Německa a Rakouska. Obě země jsou deficitním trhem se spotřebou sběrového papíru více než 18 mil. tun ročně. Pro český papírenský průmysl je nepříjemné, že sběrový papír je nakupován za vyšší spotové ceny, než papírny nabízejí na domácím trhu v Rakousku a Německu.

Kromě tržních vlivů situaci na trhu sběrového papíru a recyklaci ovlivňuje i legislativa EU, tak i následná implementace u nás. Nejnebezpečnější je směrnice o zvýšení podílu obnovitelných zdrojů pro výrobu energie na 20 % v roce 2020. To kromě katastrofálního vlivu na dostupnost dřeva jako suroviny pro papírenský průmysl ohrožuje i recyklaci papíru.

PAPÍR JE BIOMASA

Sběrový papír, který je definován jako biomasa, může být zahrnut do podpory spalování a spalován pro výrobu energie místo jeho materiálového využití. S tím souvisí i trend smíšeného sběru, který vzhledem k možnému biologickému znečištění není možné ani po vytřídění využít v papírenském průmyslu. Velmi důležitým prvkem pro budoucnost sběrového papíru a jeho recyklaci je nová směrnice o odpadech, která se připravuje v EU k realizaci v roce 2009.

Český papírenský průmysl je rozhodujícím prvkem materiálového využití sběrového papíru z českého trhu, jeho role se ale snižuje ve vazbě na stagnaci stávajících kapacit a snížení atraktivity České republiky pro strategické zahraniční investory z pohledu nových investic.

Ing. Jaroslav Tymich
Svaz papíru a celulózy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down