01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dotace: opět došlo na odpadové hospodářství

V srpnu se rozběhl příjem projektů do páté vlny Operačního programu Životní prostředí. Otevřena byla prioritní osa 4, týkající se nakládání s odpady.

Žádosti do 4. prioritní osy, která řeší nakládání s odpady a ekologické zátěže, byly poprvé přijímány v rámci první vlny. Šlo zejména o podporu výstavby sběrných dvorů v městech a obcích. Celkem v první vlně uspělo 154 projektů, na dotacích by mělo být rozděleno kolem 3,5 miliard korun.

Nyní, v páté vlně, je prioritní osa 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží otevřena opět, projekty se přijímají také do prioritní osy 5 - Omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik. Výzva je určena pro žadatele z řad krajů, měst a obcí, příspěvkových organizací, státních podniků a státních organizací, vysokých škol, občanských sdružení a obecně prospěšných organizací, právnických osob, fyzických osob-podnikatelů.

V rámci 4. osy OPŽP budou dotovány například sběrné dvory, systémy pro separaci a svoz odpadů, zařízení na úpravu autovraků, recyklaci pneumatik a využívání upotřebených olejů, kompostárny, rekultivace starých skládek. V rámci 5. osy budou podporovány rekonstrukce nebo nákup technologií pro monitoring průmyslového znečištění jednotlivých složek životního prostředí, vytvoření regionálního systému prevence závažných havárií, vytvoření center BAT pro jednotlivé kategorie průmyslových činností a další projekty.

Žádosti o dotace ze 4. a 5. prioritní osy OPŽP budou přijímat krajská pracoviště SFŽP ČR dle místa realizace projektu. Kontakty a další informace, včetně kompletního textu páté výzvy jsou k dispozici na www.opzp.cz.

V současné době lze podávat žádosti o podporu tzv. velkých projektů v rámci Prioritní osy 1- Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní. Příjem žádostí ve třetí kontinuální výzvě končí 19. prosince 2008. Žádosti o podporu velkých projektů v rámci Prioritní osy 2 - Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí a Prioritní osy 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie jsou přijímány kontinuálně od 1. srpna 2008 do 18. prosince 2009. Žádosti budou přijímány na pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR v Praze. Jako "velký projekt" se označuje projekt v oblasti životního prostředí, jehož celkové náklady přesahují částku 25 mil. eur vč. DPH (čl. 39 nařízení 1083/2006/ES, který definuje možnost financovat velký projekt jako výdaje určené k dosažení nedělitelného úkolu).

Operační program Životní prostředí čerpá 18,4 % z 26,96 miliardy eur určených ze strukturálních fondů EU pro Českou republiku. Celkem OPŽP nabídne přes 5,2 miliardy eur v sedmi prioritních osách. V prvních třech vlnách bylo z OPŽP podpořeno 1197 projektů.

Podrobné informace k Operačnímu programu Životní prostředí najdete na www.opzp.cz, lze je získat i na lince 800 260 500.

- fyi -

Zdroj: SFŽP

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down