01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Účelová změna zákona kriminalitu nevyřeší

Změna zákona o odpadech je poslanci motivována jediným důvodem, a to jsou krádeže kovů a jejich medializace. Proti tomuto způsobu řešení kriminality v této oblasti protestovala státní správa, náš svaz a další instituce bezúspěšně. Poukazovali jsme na to, že řešením je zpřísnit podmínky pro...

Změna zákona o odpadech je poslanci motivována jediným důvodem, a to jsou krádeže kovů a jejich medializace. Proti tomuto způsobu řešení kriminality v této oblasti protestovala státní správa, náš svaz a další instituce bezúspěšně. Poukazovali jsme na to, že řešením je zpřísnit podmínky pro povolování podnikání v této oblasti, provedení účelových změn v pravidlech kontrolní činnosti příslušných úřadů, podstatně zvýšit pravomoc státní i městské policie. Navíc se jedná o nestandardní kroky, kdy občan bude mít možnost prodat sběrový papír, plasty (ty se též kradou ve větší míře), skleněné střepy, ale kovový odpad bude muset odevzdat, zřejmě do sběrných dvorů, bezúplatně a ještě k tomu nést náklady na přepravu.

Důsledkem pak bude úbytek na straně potenciálních zdrojů šrotu z komunální oblasti včetně zatížení životního prostředí, neboť ne každý občan bude ochoten nebo schopen se zbavit svého odpadu na své náklady. Jedná se přitom o nezanedbatelné objemy. Jestliže podíl komunálních zdrojů na celkovém výkupu představuje kolem 600 tis. tun ročně, tak přímo od fyzických osob se získává více jak 20 % z tohoto množství, tedy více než 100 tis. tun. Přitom nejde jen o úbytek pro obchod, ale v mnoha případech o ztrátu příjmu pro nemajetné či nezaměstnané občany. Krajně nepříznivý až likvidační vliv bude mít schválené opatření na malé a střední právnické subjekty podnikající v oboru, což mj. znamená ztrátu zaměstnání pro pracující v oboru. Podle našeho názoru tato účelová změna zákona o odpadech kriminalitu v oblasti hospodaření s kovovým odpadem neřeší, ani výrazně nepotlačí, pouze negativně ovlivní současný tradiční systém výkupu, cesty materiálu a postihne poctivé občany.

Ing. Miroslav Horák

SPDS-APOREKO

Svaz průmyslu druhotných surovin (výňatek z článku otištěného v Odpadech č. 7-8/2008)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down