01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O zpřísnění výkupu odpadů není zatím rozhodnuto

Poslanecký návrh novely zákona o odpadech výrazným způsobem zpřísňuje režim v případech sběru a výkupu kovového odpadu.

Poslanci tak reagovali na stále častější případy krádeží různých kovových předmětů (např. kanalizačních poklopů, dopravních značek či kolejnic). Zejména města a obce volají již dlouho po mnohem přísnějším přístupu k výkupu kovů. Oldřich Vlasák, předseda SMO ČR, v této souvislosti řekl tisku: "Pouhé vedení evidence osob a vykupovaných odpadů není shledáváno na základě dosavadních zkušeností jako dostatečné. Hotovostní platební styk totiž umožňuje osobám, které mnohdy kradené kovové části nabízejí k vykoupení, zůstat v anonymitě. Šance na jejich dodatečnou identifikaci při kontrolách sběren je tak mizivá. Zavedení bezhotovostního platebního styku by tento problém rychle a efektivně vyřešil."

POSLANCI SCHVÁLILI

Úprava, která před prázdninami prošla Poslaneckou sněmovnou, obsahovala striktně formulovaný zákaz výkupu kovového odpadu od fyzických osob. Prodávat kovový odpad do výkupen by podle ní mohly pouze právnické osoby (včetně podnikatelských subjektů, obcí a krajů). Ministerstvo životního prostředí upřednostňovalo spíše mírnější variantu, která by ve většině případů nadále umožňovala kovošrot prodávat do výkupen i běžným občanům (s velmi přísnou evidencí osob i odpadu). Návrh po schválení Poslaneckou sněmovnou rovněž obsahoval možnost vymezit prováděcí vyhláškou některé odpady, za které nebude moci být poskytována úplata v hotovosti, a dále odpady, které nesmí provozovatel výkupny nebo sběrny vykoupit od fyzických osob. Zpřísnila se také povinnost provozovatelů sběren a výkupen v evidenci a identifikaci osob, které odpady odevzdaly, ale i samotného odpadu.

U vybraného kovového odpadu, který je v praxi nejčastěji terčem nelegální činnosti (dopravní značky, kolejnice, kovová umělecká díla nebo pietní a bohoslužebné předměty), byl přímo v návrhu zákaz jejich rozebírání či postupování dalším osobám, a to ve lhůtě 48 hodin od jejich odebrání nebo vykoupení. S tím souvisí i připojená novela zákona o Policii ČR, která dává policistům oprávnění vstupovat i do sběren a výkupen odpadu.

SENÁT ZAMÍTL

Poslanecký návrh novely, která měla přinést zásadní změnu při vykupování odpadů, však odmítl podpořit Senát. Další legislativní postup vysvětluje Mgr. Pavel Drahovzal z legislativně-právního oddělení kanceláře Svazu měst a obcí České republiky: "Návrh poslanecké novely zákona o odpadech se vrací do Poslanecké sněmovny k novému projednání. Poslanecká sněmovna v souladu s čl. 47 odst. 2 a 3 Ústavy České republiky bude nejprve hlasovat o návrhu zákona vráceného Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy schválenými Senátem, a to prostou většinou, tj. nadpoloviční většinou přítomných poslanců. Nebude-li tento návrh přijat, bude Poslanecká sněmovna hlasovat o původním návrhu, který posílala do Senátu. Pro jeho přijetí je třeba 101 hlasů poslanců. Nebude-li ani tento návrh přijat, pak návrh zákona spadne tzv. "pod stůl".

Pozměňovací návrhy nejsou při projednávání Senátem zamítnutého nebo vráceného návrhu zákona v Poslanecké sněmovně přípustné. Návrh by se mohl projednávat v týdnu od 22. září 2008, kdy má Poslanecká sněmovna naplánovánu schůzi. Otázka je, zda se návrh dostane na pořad jednání v rámci schvalování programu schůze."

- sal -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down