01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sběr do pytlů jako součást systému

V Železném Brodě probíhá sběr komunálního odpadu buď formou sběru do nádob rozmístěných po městě, sběrem do pytlů, které se na MěÚ vydávají, donáškou do sběrného dvora, případně do sběrny surovin.

Pytle na třídění směsného komunálního odpadu a pytle na tříděné odpady (nápojové kartony, směsné plasty) se vydávají zdarma. Mohou je odebrat občané s trvalým bydlištěm (v domech, kde se nepoužívají popelnice) i majitelé staveb pro individuální rekreaci na území města. Koupi pytlů na směsný komunální odpad mohou využívat různí živnostníci a občané z okolních obcí.

PET lahve se sbírají vesměs do žoků rozmístěných po městě, případně ve školách. Pro občany, kteří nemají v blízkosti svého bydliště možnost odkládat PET lahve do žoků, jsou k dispozici také pytle na PET lahve.

SBĚR KOVOVÝCH ODPADŮ

Nedávno město rozšířilo sortiment druhů odpadů, které se třídí, o kovové obaly. Obaly mohou být od potravin (sem patří i víčka od skleněných konzerv), nápojů, kosmetiky. Obaly nesmí být se zbytky potravin a znečištěny chemickými látkami.

Tento druh odpadů se podobně jako nápojové kartony a směsné plasty třídí do speciálních pytlů. Pytle jsou šedé barvy s popisem druhu tříděného odpadu a jsou vydávány zdarma. Plné pytle se odkládají na všech pevných stanovištích na tříděný odpad v Železném Brodě.

"Nezavedli jsme nic nového, jen jsme převzali to, co již funguje v několika městech a obcích," říká Miloš Pala, vedoucí OŽP MěÚ Železný Brod. "Od Severočeských komunálních služeb jsme získali šedé pytle o objemu cca 100 l s vyznačením sbíraných kovových obalů a předpokládáme, že je od nás i následně odeberou.

Je to pro nás aktivita poměrně nová, občané o to vcelku mají zájem, ale zatím zpět se nám jich dostalo jen několik. Mají o to také zájem chovatelé psů a koček, je tam pravděpodobně větší spotřeba konzerv než v jídelníčku lidí. Z vlastní zkušenosti vím, že se pytel poměrně rychle plní. Ocelové plechovky je lepší nemačkat, protože jinak je odpad na plastový pytel příliš těžký."

- fyi -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down