01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do projektu Zelená firma se zapojila stovka společností

V rámci projektu Zelená firma mají podniky šanci získat zdarma sběrný box na vysloužilé elektrospotřebiče. Na počátku roku společnost REMA Systém oslovila tisícovku největších českých firem, z nichž se do projektu zapojilo 105 společností. Největším partnerem je zatím Česká spořitelna s několika...

V rámci projektu Zelená firma mají podniky šanci získat zdarma sběrný box na vysloužilé elektrospotřebiče. Na počátku roku společnost REMA Systém oslovila tisícovku největších českých firem, z nichž se do projektu zapojilo 105 společností. Největším partnerem je zatím Česká spořitelna s několika desítkami boxů. V druhé vlně chce REMA Systém oslovit s nabídkou pět a půl tisíce tuzemských podniků.

Sběrné boxy jsou ve firmách instalovány přímo na pracovištích a zaměstnanci do nich mohou vhazovat vysloužilé drobné elektrospotřebiče (mobilní telefony, walkmany, rychlovarné konvice, fény, toustovače nebo holicí strojky aj.) a vybité baterie.

V Česku skončí zatím čtyři pětiny drobného elektroodpadu na skládkách nebo ve spalovnách, v celé EU je to přitom přibližně polovina. Většina zařízení obsahuje kovy jako zlato, stříbro, palladium, platinu, kobalt nebo měď. Ty na jedné straně extrémně zatěžují životní prostředí, při recyklaci se ale mohou použít k další průmyslové výrobě. Například jen z pěti milionů nepoužívaných tuzemských mobilů by mohlo být recyklováno až 120 kg zlata, 45 kg palladia, 1250 kg stříbra, 45 000 kg mědi a z baterií by šlo znovu získat na 19 000 kg kobaltu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down