01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konečně vyšla vyhláška pro nakládání s bioodpady

Po složitých jednáních byla přijata nová vyhláška upravující podrobnosti nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. Ve Sbírce zákonů vyšla pod číslem 341/2008 Sb. ke dni 12. září a zároveň také nabyla účinnosti.

Nový právní předpis zaplňuje mezeru v legislativě, která již dlouho negativně ovlivňovala materiálové využití biologicky rozložitelných odpadů. Nyní jsou stanovena pravidla pro nakládání s bioodpady a díky jinému pohledu na produkty se otevírají nové možnosti pro odbyt kompostů a digestátů.

Předpis uvádí seznam bioodpadů využitelných v různých zařízeních pro jejich zpracování, stanovuje technologické požadavky na kompostárny a bioplynové stanice a upravuje kvalitu výstupů z těchto zařízení včetně možnosti jejich dalšího použití. Vyhláška také stanovuje požadavky na zařízení pro zpracování bioodpadů podle kapacity a typu těchto zařízení a podle druhu zpracovávaných odpadů. V provozním řádu pro bioplynové stanice musí být např. jednoznačná specifikace vstupů a předpokládaných výstupů, skladování vstupů, opatření k zamezení vzniku a záchytu emisí pachových látek. Samotný text vyhlášky je relativně krátký a stručný, protože většina konkrétních požadavků byla umístěna do příloh. Ministerstvo proto chystá metodický pokyn k vyhlášce, který upřesňuje některé pojmy nebo metodiky odběru vzorků. Je v ní také uveden obsah žádosti k provozu malého zařízení nebo vzor obecní vyhlášky o komunitním kompostování.

TO PODSTATNÉ JE V PŘÍLOHÁCH

Vyhláška stanovuje požadavky pro zařízení na využití bioodpadů diferencovaně, v závislosti na kapacitě těchto zařízení a na druzích zpracovávaného odpadu. Seznam bioodpadů využitelných v malých nebo ostatních zařízeních obsahuje příloha 1 (tab. 1).

Technické a technologické požadavky na vybavení a provoz zařízení, respektive na úpravu bioodpadů, uvádí přílohy 2 a 3. Pro kompostování se například mezi technickými požadavky uvádí zařízení ke sledování teploty, zařízení pro zvlhčování a provzdušňování/překopávání materiálu.

Předepsána je i kontrola účinnosti hygienizace odpadů. Při hygienizaci kompostováním se například u malého zařízení vyžaduje teplota vyšší než 45 °C po dobu 5 dní, u kompostování biologicky rozložitelných odpadů se vyžaduje minimálně 55 °C po dobu 21 dní nebo více než 65 °C po dobu 5 dní.

VYUŽÍVÁNÍ PRODUKTŮ

V příloze číslo 5 jsou uvedeny limitní koncentrace vybraných rizikových látek a prvků, znaky jakosti rekultivačního kompostu a digestátu a kritéria pro kontrolu účinnosti hy-gienizace.

Podle limitní koncentrace rizikových látek (Cd, Cu, Hg, Zn, PAU a další) jsou produkty rozřazeny do čtyř skupin s různými možnostmi využití. Kromě využití jako hnojiva na zemědělské a lesnické půdě bude možno komposty či digestáty využít např. na povrchu terénu u rekreačních a sportovních zařízení, v městských parcích, při rekultivaci v průmyslových zónách nebo pro rekultivační vrstvy skládek. Do této chvíle výsledné produkty často nesplňovaly limity nejvyšší kvality stanovené v prováděcím právním předpisu k zákonu o hnojivech. Z tohoto důvodů nemohly být použity na zemědělskou či lesní půdu, a zůstaly tedy i nadále odpadem. Podle nové vyhlášky se i takové typy kompostů a digestátů mohou stát výrobky a být použity právě například pro terénní úpravy. Podle zástupců MŽP by to mělo pomoci řešit problémy s odbytem vyrobených kompostů a digestátů, se kterými se potýkají provozovatelé zařízení na zpracování bioodpadů, zejména například pro využití kompostů na polích, a tedy návrat živin do zemědělské půdy.

- kce -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down