01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekt komunitního kompostování ve Švihově je úspěšný

Jako jedno z prvních měst v ČR realizuje město Švihov pilotní projekt komunitního kompostování bioodpadů v sídlištní zástavbě. Projekt má za sebou tři měsíce ostrého provozu a jeho vyhodnocení ukazuje, že je úspěšný.

Komunitní kompostování je obdobou domácího kompostování z rodinných domků, ovšem s tím rozdílem, že se realizuje společně pro větší skupinu lidí v jedné lokalitě. Pro realizaci projektu ve Švihově byla zvolena sídlištní zástavba, která zahrnuje celkem devět bytových domů s 60 bytovými jednotkami, v nichž žije 155 obyvatel města. Obyvatelé mohou do kompostérů bezplatně odkládat zbytky ovoce a zeleniny, zbytky jídel z domácností, pečivo, trávu apod. Projekt je tedy určen primárně pro kuchyňské bioodpady z domácností rostlinného původu, které se přirozeným procesem aerobního rozkladu přímo v kompostéru přemění na kompost.

Na konci června 2008 byly na určené lokality umístěny dva kusy tzv. komunitních kompostérů (dřevěné, celkový objem 1800 litrů) a 8 kusů plastových kompostérů (celkem 5760 litrů). Lokality byly vybrány na základě kompromisu několika posouzených kritérií. Dva komunitní kompostéry byly pečlivěji osazeny do terénu a drobně bylo upraveno jejich okolí tak, aby proces kompostování mohl lépe probíhat. Zároveň byla do každého kompostéru umístěna zakládka za účelem urychlení procesu kompostování. S určitým napětím jsme pak sledovali, zda občané skutečně začnou bioodpady třídit.

INTENZIVNÍ KAMPAŇ JE NUTNÁ

Již 30. června se v kompostérech objevil první bioodpad a v následujících dnech přibýval další. Čistota vhozených surovin byla od samotného počátku velmi dobrá. Navzdory probíhajícím prázdninám a dovoleným množství hmoty celkově kontinuálně přibývalo. Tomuto vývoji ovšem předcházela intenzivní a osobní osvětová kampaň, která započala již v polovině května a stále průběžně pokračuje. Během rozmístění kompostérů byla oslovena každá domácnost a rozdán byl speciální informační materiál. Ze strany města je každý týden prováděna kontrola kvality sběru a čistoty okolo kompostéru a zároveň probíhá komunikace s občany. Zejména v prvních 14 dnech jsme občanům často vysvětlovali nejasnosti a potýkali jsme se i s určitou nedůvěrou k projektu.

Právě aktivní zapojení občanů a správné třídění bioodpadů je základním předpokladem pro úspěch projektu. K tomu přispěla i zdařilá propagace projektu v médiích. Projektu věnovala pozornost nejenom tištěná periodika , ale také rádia a televize.

STOPROCENTNÍ TŘÍDĚNÍ

Po vyhodnocení tří měsíců praktického provozu projektu můžeme uvést, že třídění bioodpadů se ujalo a úspěšně pokračuje. Množství bioodpadů ve všech kompostérech přibývá, a téměř všude výrazně. Celkově lze konstatovat, že zhruba polovinu z celkové vytříděné hmoty tvoří bioodpady z domácností a druhou polovinu hmota z přilehlých zahrádek. Složení bioodpadů v konkrétních kompostérech je ovšem rozdílné v závislosti na lokalitě. V komunitních kompostérech je hmota pouze z kuchyňských bioodpadů. Na základě kontroly třídění na konci září byl proveden odhad množství vytříděných bioodpadů. Z něj vyplývá, že za necelé tři měsíce ostrého provozu Švihované vytřídili celkem kolem 1500 kg bioodpadů.

Kvalita bioodpadů je velmi dobrá, prakticky na úrovni 100 %. Jen výjimečně se objevily nežádoucí příměsi: plasty a jednou i zbytky kostí a masa, které dočasně způsobily v jedné lokalitě nepříjemnost se zápachem. Situace byla ovšem okamžitě řešena. Praxe potvrzuje, že při dodržení základních a obecných pravidel pro kompostování nedochází k tvorbě zápachu. Pozoruhodné je i to, že na rozdíl od jiných projektů využívajících komunitní kompostéry, zde kompostéry nejsou uzamčeny. Přístup ke kompostérům nemá jen několik vybraných rodin, ale kompostéry jsou dostupné pro všechny zájemce o třídění.

Zásadní pro úspěch projektu je i pozitivní přístup města a aktivní řízení projektu ze strany pověřené představitelky města. Zkušenosti z projektu vedly k tomu, že kompostéry jsou průběžně umývány, kontroluje se čistota okolí a podle potřeby je obsah kompostérů promíchán. Ve čtyřech případech došlo také k optimalizaci umístění plastových kompostérů a osvědčilo se umístění kompostérů vedle nádob na směsný komunální odpad. Zkušenosti potvrdily, že kapacita kompostérů je zatím dostatečná, neboť ačkoliv dojde k jejich zaplnění, vlivem probíhajícího procesu se brzy projeví významná objemová redukce hmoty. Potvrzuje se i rozdílný průběh procesu kompostování v komunitním kompostéru a v plastovém kompostéru, kdy v prvém případě probíhá proces rychleji, za tvorby intenzivní teploty a hygienizace. Zajímavostí je jistě i to, že městský úřad využil projektu k zavedení třídění bioodpadů přímo na radnici.

Ondřej Bačík
EnviTec Biogas,

Martina Kašparová
město Švihov

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down