01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stabilizace radioaktivních odpadů

Vědci z University of Technology v Brisbane v Austrálii zjistili, že nanočástice titanové běloby (dioxid titaničitý) jsou schopny absorbovat radioaktivní kationty a zachytit je prakticky navždy ve své struktuře. Vědci vyrobili z dioxidu titanu keramický materiál, který je velmi stabilní. Vydrží po...

Vědci z University of Technology v Brisbane v Austrálii zjistili, že nanočástice titanové běloby (dioxid titaničitý) jsou schopny absorbovat radioaktivní kationty a zachytit je prakticky navždy ve své struktuře. Vědci vyrobili z dioxidu titanu keramický materiál, který je velmi stabilní. Vydrží po delší dobu než dosavadní ocelové kontejnery, a navíc je podstatně levnější než ocel. Keramická nanovlákna připravili z běžné titanové běloby, která se přidává do bílých barev, její zdroje jsou v mnoha zemích světa (jedním z největších světových výrobců je přerovská Precheza). V principu spočívá výroba tohoto materiálu ve vyžíhání TiO2 se sodou v peci.

Radioaktivní částice jsou zachycovány v mezerách mezi těmito vrstvami a jakmile dojde k určitému nasycení radioaktivní látkou, dojde ke kolapsu této struktury a vrstvy vláken radioaktivní částice doslova uzamknou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down