01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proklatě vysoká pokuta

Česká inspekce životního prostředí, provedla v červnu 2007 opakovanou namátkovou kontrolu. Kontrola byla zaměřena na plnění povinností původců odpadů v souladu se zákonem č. 185/2001 Sb. (zákon o odpadech). Při kontrolách ČIŽP v pražských provozovnách společnosti KFC bylo zjištěno, že společnost...

Česká inspekce životního prostředí, provedla v červnu 2007 opakovanou namátkovou kontrolu. Kontrola byla zaměřena na plnění povinností původců odpadů v souladu se zákonem č. 185/2001 Sb. (zákon o odpadech).

Při kontrolách ČIŽP v pražských provozovnách společnosti KFC bylo zjištěno, že společnost nakládá se směsným komunálním odpadem v rozporu se zákonem o odpadech.

Jednou ze základních povinností každého původce odpadů je shromažďovat produkované odpady utříděné podle jednotlivých druhů. Společnost KFC však některé vznikající odpady papíru, plastů a biologicky rozložitelných odpadů (zbytků jídla) netřídila, a naopak je dál předávala jako směsný komunální odpad, čímž znemožňovala materiálové využití.

Za stejné neplnění povinností dostala společnost KFC už v roce 2006. I přesto však nápravu nezajistila. Za opakované porušení zákona o odpadech je horní hranice pokuty až 1 000 000 korun.

Při stanovení výše pokuty přihlédla inspekce k tomu, že se jednalo o opakované porušení povinnosti. Je tedy zřejmé, že společnost KFC porušovala zákon zcela vědomě. Na základě skutečnosti toho byla uložena celková pokuta ve výši 460 000 Kč.

Po odvysílání televizní reportáže marketingová ředitelka KFC přislíbila, že do jednoho měsíce bude již situace na všech provozovnách v souladu se zákonem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down