01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Investice do trvale udržitelného rozvoje

V současné realitě globální finanční krize je rozhodování o tom, kam vložit prostředky, důležitější a obtížnější než kdykoli předtím. Jak zodpovědně investovat?

Proč nezvážit dlouhodobé investice do odvětví a společností, které šetří energií, nepoškozují životní prostředí, pomáhají místním komunitám nebo vyrábějí produkty s potenciálem uspokojit očekávané trendy v demografickém vývoji a zdravotním stavu světové populace?

Investice s ohledem na trvale udržitelný rozvoj jsou ve světě financí pořád relativní novinkou, která ještě trvale nevešla do povědomí investorů. Jak by se tedy daly charakterizovat? Investování tohoto typu je založeno na strategii vycházející z přesvědčení, že faktory trvale udržitelného rozvoje - otázky ekonomické, sociální, životního prostředí, etické a další - mají z dlouhodobé perspektivy přímý vliv na světovou ekonomiku a ceny akcií společností. Způsob výběru investic odráží přesvědčení, že tyto faktory přímo ovlivňují obchodní strategii. Proto jsou vyloučeny obory nebo firmy, jejichž podnikání se považuje za "neodpovědné", jako například zbrojní, tabákový nebo herní průmysl. Při posuzování investičních příležitostí se pak kombinuje hledisko trvale udržitelného rozvoje s fundamentální analýzou.

DLOUHODOBĚ VÝHODNÉ

Příkladem finančníků, kteří se intenzivně angažují v těchto typech investic, můžou být privátní bankéři Lombard Odier Darier Hentsch & Cie. Tvrdí, že investice zohledňující trvale udržitelný rozvoj jsou nejen možné, ale z dlouhodobého hlediska i výhodné. Ve spolupráci s Generation Investment Management LLP, založenou před čtyřmi lety Al Gorem a Davidem Bloodem, bývalým generálním ředitelem společnosti Goldman Sachs Asset Management, nabízejí investorům příležitost uložit peníze tam, kde se právě aspekty trvale udržitelného rozvoje pojí s potenciálem nadprůměrného zhodnocení. Investiční fondy, mezi nimi i Fond LODH Horizon Generation Global Fund, pak umožňují privátním a institucionálním investorům účast na investicích, které by pro ně za normálních okolností byly jen obtížně dostupné. Při ní se zohledňují faktory, jako dopady globálního oteplování, šíření světových pandemií a jejich vliv na růst hrubého domácího produktu, kvalita a dostupnost vodních zdrojů, či vliv urbanizace, stárnutí populace a migrace na dostupnou pracovní sílu.

Firmy, které jsou v portfoliu investic fondu Generation a které ve svém podnikání respektují trvale udržitelný rozvoj, je tedy možno hledat v nejrůznějších odvětvích. Zdaleka tak nejde jen o ty, které mají co do činění s ekologií či obnovitelnými zdroji, i když takto zúženě se někdy trvale udržitelný rozvoj chápe. Může se jednat třeba o společnosti farmaceutické, působící v oblasti IT, telekomunikace, zdravotní technologie atd., pokud splňují výše zmíněná kritéria zohledňující trvale udržitelný rozvoj. Jako ilustrace způsobu výběru a diverzifikace portfolia může posloužit i zahrnutí následujících firem.

Například Johnson Controls je americká společnost vyrábějící produkty pro snižování energetické náročnosti staveb a baterie pro hybridní automobily. Sama také podniká kroky ke snížení energetické náročnosti výroby a redukci či recyklaci odpadu.

Dalším případem je dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk, světová jednička na trhu léků pro pacienty s cukrovkou. Novo Nordisk zapracovala princip trvale udržitelného rozvoje do své podnikové strategie a zavedla jednotný systém řízení ve všech svých světových pobočkách.

Konečně Blackbaud Inc. vyrábí software, který pomáhá neziskovým organizacím efektivněji komunikovat s dárci. Tato americká společnost nejen využívá potenciál, plynoucí z rostoucího zájmu o charitu v USA, ale filantropie je také významným prvkem její firemní kultury, což zvyšuje loajalitu a motivaci zaměstnanců.

IDENTIFIKACE KLÍČOVÝCH FAKTORŮ

V případě fondu Generation pomáhá Rada poradců, které předsedá Al Gore a která zahrnuje významné osobnosti světové ekonomiky, politiky a ekologie, investičnímu týmu při identifikaci klíčových faktorů trvale udržitelného rozvoje, které z dlouhodobého hlediska pravděpodobně ovlivní ziskovost investic. LODH Horizon Generation Global Fund v současnosti (ke 30. září 2008) spravuje majetek v hodnotě 4 miliardy dolarů. Vyhledává firmy s kvalitním managementem, schopné maximálně těžit z dlouhodobých globálních změn. Typické portfolio zahrnuje 30 až 50 společností z různých částí světa, jejichž akcie mají výrazný růstový potenciál. "Současná krize mimo jiné přesně potvrzuje, že uvažování ve čtvrtletním horizontu je pasé. Spolehlivou cestou, jak se vymanit ze stávajícího finančního zemětřesení jsou právě dlouhodobé investice do prověřených společností," podotýká Mark Mills, ředitel Generation.

Nynější bezprecedentní pády akcií na světových burzách šíří mezi investory paniku. Navzdory koordinovaným masivním finančním injekcím ze strany centrálních bank a znárodnění několika finančních institucí v USA a Evropě byly peněžní trhy doslova ochromeny. Nové důkazy o zhoršování globální hospodářské situace těžce zasáhly i rozvíjející se trhy. Jejich indexy se prudce propadaly, přičemž nejvíce utrpěly Rusko a Čína. Akciové trhy však ztrácely ve všech regionech i odvětvích. Trhy komodit klesaly tři měsíce za sebou s výjimkou vzácných kovů. Za této situace investoři upřednostňovali odvětví defenzivní a necyklické povahy, například zdravotnictví a spotřební zboží.

Z pohledu investic, které zohledňují trvale udržitelný rozvoj, znamená krize víc než kde jinde i příležitost - nejen k výhodnému nákupu, ale i k zamyšlení nad změnou investičního chování směrem k zodpovědnějšímu, dlouhodobějšímu přístupu. Mantra stále se zvyšujícího neomezeného blahobytu, která ovládala myšlení i konání mnoha mocných ekonomů světa, se nyní zhroutila jako domeček z karet. Jako jeden z pilířů ekonomiky, které bude třeba znovu vystavět, se nyní zřetelně o slovo hlásí právě investice, které zohledňují trvale udržitelný rozvoj.

Patrik Berger

nezávislý konzultant


Jednou z hlavních součástí investičního procesu u tohoto typu investování je identifikace klíčových témat udržitelného rozvoje a budoucích trendů. U níže uvedených témat se očekává, že budou mít zásadní vliv na schopnost firem udržet ziskovost.

Změny klimatu

Chudoba/skutečné potřeby

Lidské zdroje

Podnikový management

Korupce

Pandemie/HIV/AIDS

Voda

Lobbing

Zapojení zainteresovaných stran

Demografický vývoj/urbanizace

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down