01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kaly z ostravských lagun směřují do Polska

Palivovou směs s příměsí ropných kalů, kterou vyrábí v areálu ostravských lagun sdružení Čistá Ostrava, začaly jako první odebírat polské firmy. Zatím bylo odtěženo 4000 tun odpadu, z něhož se přimícháním vápna a černouhelného prachu vyrábí palivo TPS NOLO. Jeho distribuci v zahraničí zajišťuje...

Palivovou směs s příměsí ropných kalů, kterou vyrábí v areálu ostravských lagun sdružení Čistá Ostrava, začaly jako první odebírat polské firmy.

Zatím bylo odtěženo 4000 tun odpadu, z něhož se přimícháním vápna a černouhelného prachu vyrábí palivo TPS NOLO. Jeho distribuci v zahraničí zajišťuje polská firma E-Carbo. Většina vyrobeného paliva se přepravuje po železnici k polským odběratelům v průmyslové oblasti Katovic, kde se podle distributora dále upravuje. Kde se bude palivo v Polsku spalovat, ani cena za kterou se prodává, však nebyla zveřejněna. Podle sdružení Čistá Ostrava je o výrobek zvýšený zájem vzhledem k současnému nedostatku fosilních paliv na trhu.

Potenciální odběratelé v Česku, Elektrárna Dětmarovice a Energetika Třinec, zatím ke spalování směsi nemají povolení a jeho vydání může trvat až šest měsíců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down