01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Situace na trhu druhotných surovin je vážná

Trh druhotných surovin zaznamenává velmi negativní vývoj, který je výsledkem světové finanční krize. Oproti jiným hospodářským odvětvím se však navíc jedná o dopad na životní prostředí.

V obchodě se sběrovým papírem na tuzemském i zahraničním trhu došlo k zásadnímu obratu. Podle v současné době uzavíraných kontraktů na listopad a do konce roku pro tuzemsko a export se dodávky sběrového papíru snižují o více než 50 %, a to zejména u tzv. masových druhů, smíšeného papíru, odpadů obchodních domů, lepenek, i novin a časopisů. Je to výsledek toho, že papírenský průmysl v Evropě i ve světě výrazně omezuje poptávku za současného dramatického propadu cen. Ceny se již nyní propadají o více než 50 % s tím, že některé druhy - jako např. smíšený papír papírny- odeberou bez úhrady, nebo i s příplatkem. Důvodem je klesající poptávka po papírenském zboží. Zejména klesají náklady u mnoha tištěných médií, s poklesem průmyslové výroby a snižováním maloobchodních tržeb se snižuje i výroba obalů, kde se stále více prosazují plasty. Proti tomu stojí vysoké ceny energií a přepravních nákladů papíren.

RECYKLACE PAPÍRU V OHROŽENÍ

Tento vývoj trhu se zásadním způsobem promítne do hospodaření recyklačních firem zabývajících se sběrem, výkupem a úpravou sběrového papíru pro průmyslové využití. Je samozřejmé, že tyto možnosti odbytu se plně projeví v nákupu recyklačních firem z jejich zdrojů, tedy zejména z komunální oblasti.Ve svém důsledku to znamená důležitý dopad do fungování komunálních systémů sběru. Dosavadní objemy získávané ze separovaného sběru od obyvatelstva se budou mnohem obtížněji uplatňovat, a to může vést k jejich omezování.

Nejedná se přitom o zanedbatelná množství. Český trh sběrovým papírem jako druhotnou surovinou v současnosti představuje více než 700 tis. tun ročně, dosud s recyklačním potenciálem růstu o 5 až 10 %. Spotřeba papírenského průmyslu z tuzemských zdrojů přitom dlouhodobě stagnuje na úrovni 400 tis. tun. Závislost na zahraničním obchodě je proto zřejmá.

Exportuje se přibližně 45 % objemu převážně do Německa, Rakouska a na Slovensko. Právě papírny v Německu a Rakousku již ohlásily omezení výroby, a tím i poptávky po sběrovém papíru. Jsou nyní ochotny odebrat omezené množství sběrového papíru, ovšem za velmi nízké ceny. U smíšeného papíru by se cena měla před koncem roku pohybovat v přepočtu na úrovni 350 Kč za tunu nebo zcela bez úhrady, zatímco ještě v letních měsících byla cena 1400 Kč za tunu.

Další vývoj trhu lze jen těžko odhadnout, ale již nyní je zřejmé, že v nejbližším období odbyt a ceny sběrového papíru výrazně poklesnou s velmi nepříznivým dopadem do hospodaření měst, obcí a recyklačních firem. Postižena bude možnost uplatnění této významné součásti odpadů obyvatelstva recyklací. V případě, že by se odbyt na přelomu roku musel zcela zastavit, zůstalo by ve skladech v ČR odhadem 50-70 tis. tun neprodejného sběrového papíru.

KATASTROFÁLNÍ POKLES CEN

Pod silným tlakem se nachází také trh s kovovým odpadem, zejména železným šrotem, a to vzhledem k výraznému poklesu odbytu, doprovázenému katastrofálním poklesem cen. Jestliže ještě v letních měsících se ceny železného šrotu pohybovaly okolo 10 tis. Kč/t, v říjnu nedosahovaly často ani 5 tis. Kč/t. Poptávka hutí v ČR i pro export je přitom minimální.

Důvodem je dramatický pokles produkce ocelářských firem ve vazbě na negativní vývoj v odbytu pro stavebnictví a automobilový průmysl. Tento trend je celosvětový a zatím nedává žádný předpoklad příznivého obratu.

Tento vývoj se plně obráží ve výkupu a obchodu železným šrotem v ČR. Z hlediska obchodovaných objemů se ve výkupu jedná o téměř 4 mil. tun, z toho export představuje kolem 1,5 mil. tun. Současná velmi nepříznivá situace se dotýká jak obyvatelstva jako důležitého potenciálního zdroje, tak firem hospodařících s kovovým odpadem.

VÝVOZ PLASTŮ SE ZASTAVIL

Pod masivní tlak se od října dostává také celosvětový obchod odpadními plasty. Zastavil se již vývoz fóliového odpadu na Dálný východ. Pokles cen a obchodovaných množství je již zaznamenán u odpadů PET-lahví, odpadů PVC a dalších druhů plastů. Tento vývoj se plně promítá také do hospodaření s odpadními plasty v ČR. To se opět projeví ve snížení možností recyklace s dopadem do hospodaření měst a obcí. Lze tedy očekávat nárůst směsného odpadu k odstranění.

Ing. Miroslav Horák
Svaz průmyslu druhotných surovin,
SPDS-Aporeko

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down