01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bioplynové stanice z pohledu inspekce

První BPS se začaly uvádět do provozu v 70. letech min. století zejména u čistíren odpadních vod. Bioplynové stanice v ČR jsou různého výkonu ve škále od 100 kW do 3200 kW, průměr činí 690 kW.

Ze strany provozovatelů BPS je kladen velký důraz na dobře zpracovanou projektovou dokumentaci, a v neposlední řadě musí projekt vyhovět všem legislativním požadavkům ochrany životního prostředí. BPS jsou často budovány s dotační podporou. K datu 22. 5. 2008 bylo na území ČR posuzováno 107 nových záměrů BPS (zdroj www.env.cz). Sedm BPS bylo posuzováno v rámci procesu integrované prevence (IPPC), přičemž tři BPS byly součástí čističek odpadních vod u pivovarnických provozů.

Při provozu BPS je velmi důležité dodržovat technologickou kázeň, provozovat tak, aby díky přesně definovaným podmínkám fermentace, době zdržení vstupních surovin v reaktoru, teplotě v reaktoru, homogenizaci vstupních surovin, dávkování vstupních surovin, uskladnění digestátu, podmínkám manipulace s digestátem apod. nedocházelo k negativním vlivům na životní prostředí.

Odstrašujícím příkladem, jak by bioplynová stanice neměla být provozována, je bioplynová stanice Velký Karlov (provozovatel ZEVO, s. r. o., a Agrodružstvo Jevišovice). Tento případ je intenzivně sledován oblastním inspektorátem Brno. Subjekt provozuje bioplynovou stanici bez složkového i integrovaného povolení. Tento stav přetrvává od 1.10. 2006, kdy vypršel zkušební provoz. Provozovatel zpracovává na bioplynové stanici kromě kejdy a ostatních rostlinných produktů i vedlejší živočišné produkty (např. jateční odpad). Dokumentace vlivu stavby na životní prostředí (EIA) řešila provoz stanice bez vedlejších živočišných produktů a v kapacitě 25 000 tun za rok. Provozovatel žádal v roce 2007 o vydání integrovaného povolení, a to pro zpracování 60 tun vedlejších živočišných produktů denně a celkovou kapacitu 90 000 tun za rok. Krajský úřad žádost zamítl, neboť provozovatel ve stanovené lhůtě do 31. 10. 2007 nedokončil všechna navržená opatření nutná pro vydání integrovaného povolení. Další žádost ze začátku roku 2008 byla orgánem kraje rovněž zamítnuta, neboť neobsahovala náležitosti pro vydání složkového povolení.

Stavba je předmětem stížností z okolí. Občanská iniciativa požaduje okamžité zastavení provozu této biostanice. V roce 2007 uložila inspekce Bioplynové stanici Velký Karlov pět pokut v celkové výši 910 tisíc korun.

Provozovatel na základě jednání s ČIŽP OI Brno a po dohodě s orgánem kraje zatím provedl tato opatření:

Zaměstnanci budou vstupovat do objektu haly hygienizace vedlejších živočišných produktů přes hygienickou smyčku, dle požadavků veterinární správy.

Hala bude zavřená po celou dobu výroby, vrata budou otevřena pouze při návozu suroviny, celá hala bude odsávána.

Prostor příjmové jímky venku bude opatřen sklápěcím krytem a odsáván.

Odsávaný vzduch bude veden jako spalovací vzduch do kogenerační jednotky.

Zdroj: ČIŽP

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down