01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Peníze půjdou nejspíš do Národních programů

Poplatek, který budou muset zaplatit noví majitelé ojetých vozidel nesplňujících ani emisní normu EURO 3, bude příjmem Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP). Ten by z něj měl přispívat na ekologickou likvidaci autovraků. Zeptali jsme se tiskové mluvčí SFŽP Lenky Brandtové. Jaký objem...

Poplatek, který budou muset zaplatit noví majitelé ojetých vozidel nesplňujících ani emisní normu EURO 3, bude příjmem Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP). Ten by z něj měl přispívat na ekologickou likvidaci autovraků. Zeptali jsme se tiskové mluvčí SFŽP Lenky Brandtové.

Jaký objem finančních prostředků jako příjmu z poplatků zhruba očekáváte?

Bohužel nemohu sdělit konkrétní částku, ta je totiž závislá na mnoha okolnostech (např. počet dovezených aut nesplňujících alespoň normu EURO 3, počet přeregistrování, či vyřazení starých aut z provozu apod.). Z celkového počtu 4,4 milionů vozů v ČR je třetina, tedy 1,45 milionu aut starších 15 let a neplní tedy žádnou emisní normu EURO. Dalších 1,1 milionu aut s průměrným věkem 10-15 let plní jen emisní normy EURO 1 nebo EURO 2.

První poplatky dorazí na náš účet na konci února, tzn. že do poloviny roku 2009 nejsme schopni predikovat objem finančních prostředků, které tímto získáme.

Poplatky jsou ze 100 % příjmem SFŽP ČR, vybírá a odvádí je příslušný obecní úřad s rozšířenou působností k poslednímu dni následujícího měsíce ode dne vybrání na číslo účtu SFŽP. Poplatek při přeregistraci v normě EURO 2 je 3000 Kč, v normě EURO 1 je 5000 Kč a u vozidel bez emisní normy je stanoven na 10 000 Kč.

Jak bude s těmito finančními prostředky naloženo? Podle zákona to má být podpora ekologické likvidace autovraků.

To zatím není zcela přesně určeno vzhledem k tomu, že nevíme, kolik peněz bude k dispozici. Peníze z těchto poplatků budou na odděleném účtu. Pravděpodobně budou využity na grantové programy v rámci Národních programů, které se budou týkat likvidace autovraků.

- jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down