01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prohlubuje se rozdíl nabídky a poptávky

Trh sběrového papíru prožívá v současné době v Česku špatné časy. Nejde však jen o český problém, stejná situace je na celém světě. Příčinou je globální recese, kdy pokles prodeje spotřebních výrobků doprovází i pokles papírenských produktů zejména obalů a obalových materiálů.

Jednou z hlavních surovin pro výrobu papíru je kromě buničiny vyráběné ze dřeva sběrový papír. Zhruba 50 % papíru se vyrobí ze sběrového papíru. Pokles výroby papíru znamená tedy i pokles spotřeby sběrového papíru, přičemž tento pokles je rychlejší než reakce ve snižování sběru odpadového papíru. Tím dochází k dočasnému přebytku sběrového papíru, který se ale postupně snižuje ve vazbě na omezování zdrojů použitého papíru pro sběr. Do jednotlivých tržních oblastí v této době zasahuje negativně i to, zda se jedná o exportní nebo importní trh. Z Evropy se ročně exportuje více než 10 milionů tun sběrového papíru, převážně do Číny. Je to téměř 20 % v porovnání se samotnou spotřebou.

ČESKO JE EXPORTNÍ ZEMĚ

Již několik měsíců byl export sběrového papíru z Evropy výrazně snížen, a tím došlo k prohloubení rozdílu nabídky a poptávky. Česko se stalo z pohledu Evropy v posledních letech výrazně exportní zemí. Export sběrového papíru dle jednotlivých skupin z Česka v letech 2005, 2007 a očekávání 2009 je znázorněn v tab. 1. K významnému nárůstu došlo především v kategorii starých novin a časopisů. Hlavním důvodem je zastavení dvou papírenských strojů v roce 2008, a to stroje na výrobu novinového papíru ve Štětí a stroje na výrobu skládačkové lepenky v Bělé pod Bezdězem. Na těchto strojích se recyklovalo více než 100 tisíc tun sběrového papíru.

Zastavení několika papírenských strojů a žádné nové investice posunuly Česko do kategorie exportních zemí s exportem více než 50 % sebraného odpadového papíru. V Česku se za rok 2007 sebralo celkem 700 tisíc tun a recyklovalo 465 tisíc tun. V roce 2009 lze sice očekávat stagnaci sběru, ale dojde ke snížení spotřeby na zhruba 360 tisíc tun. To znamená, že se musí exportovat více než 350 tisíc tun. A toto je současný problém českého trhu.

Poptávka z okolních států se výrazně snížila, i když ne ve všech druzích. Akceptovatelná situace z pohledu exportu je v poptávce po starých novinách a časopisech a jejich směsích. Zatím se daří většinu tohoto druhu materiálu prodat. Naopak export hnědých tříd (smíšený papír a lepenka) poklesl významněji a nelze předpokládat do konce roku a v lednu podstatnější zlepšení. Většina lepenky sebrané v Česku se recykluje v českých papírnách, které zatím omezují nákup (kromě vánočních svátků) v menší míře, takže částečný odběr je zajištěn.

Se snižující poptávkou se postupně snižuje i sběr. Český trh má své specifikum v takzvaných výkupnách, kde při běžné situaci na trhu občané dostanou za sběrový papír zaplaceno. V současné době výkupní cena ve většině druzích papíru je nulová, takže tento způsob sběru se omezuje na minimum. Z grafů 1 a 2 je vidět, že výkupny zaujímají důležitou část sběru.

SNIŽUJÍ SE CENY

Při současném omezování tohoto typu sběru, ať uzavřením výkupny nebo snížením výkupních cen, lidé v lepším případě dávají odpadový papír do veřejného kontejnerového sběru nebo do obecních i privátních sběrných dvorů. Podobná situace je i ve školním sběru, kdy školy si v běžných dobách touto formou přivydělávají na své aktivity a navíc je to přirozená forma výchovy dětí. I tady se školní aktivity omezují a více papíru skončí v obecních kontejnerech. Zcela jistě dochází ke snížení sběru obecně ale také se mění struktura sběru ve vazbě na aktuální poptávku. Současně dochází i ke zhoršení kvality sběrového papíru a nezbytnosti více třídit tak, aby se vyhovělo požadavkům papíren na tuto druhotnou surovinu.

Pro všechny účastníky trhu sběru papíru - od občana, který sběrový papír přinese do výkupny nebo odloží v kontejneru na papír, přes obce, svozové a třídicí společnosti, producenty průmyslových papírových odpadů jako obchody, supermarkety a tiskárny, sběrače jako školy, odpadové organizace až po papírny, kde se sběrový papír recykluje - je podstatné razantní snížení cen sběrového papíru. Tento dříve velmi lukrativní byznys prožívá zlé časy, ale vzhledem k obecné situaci tady není mnoho odlišností oproti ostatnímu podnikání. Specifikum je v tom, že sběrový papír se po nějakou dobu bude kumulovat ve vysokých zásobách a část odpadového papíru bude končit ve směsném odpadu a tento pak na skládkách nebo ve spalovnách. Na druhou stranu bývá obvyklé, že po překonání recese dojde k opačnému procesu, tj. dočasnému nedostatku sběrového papíru a rychlému pohybu hodnoty sběrového papíru směrem nahoru. Toto se postupně stabilizuje tak rychle, jak se podaří obnovit sběrové aktivity.

V době sepsání tohoto článku (polovina prosince 2008, pozn. red.) se objevují první informace, že asijský, především čínský trh postupně obnovuje import jak z Evropy, tak i Ameriky. Jak rychle a v jakém množství není ještě jasné a nelze to jednoduše předpovědět. Trh sběrového papíru je unikátní a o jeho vývoji rozhoduje mnoho faktorů. Současná recese je ale natolik dominantní, že i obnovení trhu sběrového papíru je závislé na vývoji recese, což je ale již úplně jiná otázka pro jiné experty.

Jaroslav Tymich
Ředitel Euro Waste, a. s.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down