01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bioodpady: stále se nesbírají plošně

Během konference Biologicky rozložitelné odpady proběhl kulatý stůl odborníků v oblasti nakládání s bioodpady, který přinesl mnoho zajímavých postřehů.

V různých regionech ČR nyní probíhají pilotní projekty, které mají za cíl najít optimální způsob nakládání s bioodpady. Agentura Zera shromáždila z vybraných krajů informace o řešení pilotních projektů sběru bioodpadu (byly zveřejněny ve sborníku konference). I když se některé parametry řešení projektů lišily, v základním principu všechny uvádějí shodné závěry: oddělený sběr bioodpadů se v ČR spíše soustřeďuje na zelený odpad ze zahrad, parku a další vhodný odpad rostlinného původu. Zkušeností se sběrem tříděného bioodpadu z domácností je dosud málo. Po zavedení systému sběru v obci lze vždy deklarovat rychlé zapojení obyvatel do systému. Přestože narůstá v obcích a regionech zájem o způsoby zavádění systémů sběru bioodpadu, nelze stávající stav považovat za plošné zavádění.

Spolupráce s realizátory jednotlivých pilotních projektů systému sběru a zpracování bio-odpadu by měla i nadále pokračovat. Pro lepší porovnatelnost výsledků byla vytvořena osnova, která umožňuje srovnávat na základě společných kritérií výstupy z projektů v dalších regionech a obcích. Cílem je podpořit rozšíření základních informací v této oblasti a rychlou orientaci v problematice.

Na základě získaných informací by mělo být pro zájemce snadnější zpracovat žádost pro financování projektů z operačního programu Životní prostředí. Jeho prioritní osa 4 (opatření 4.1.) umožňuje získat dotaci na výstavbu zařízení na zpracování bioodpadů , tedy zejména kompostárny.

VÝSLEDKY STUDIÍ

Na konferenci byly prezentovány velmi zajímavé závěry tří studií zaměřených na problematiku bioodpadů, které byly zpracovány pro Ministerstvo životního prostředí ČR.

První studie hodnotila současný stav zařízení na zpracování bioodpadu kompostováním, jejich technickou a technologickou vybavenost, kapacitu zpracovaného bioodpadu za rok a kvalitu výstupů. Součástí studie bylo vyhodnocení ekonomické udržitelnosti zařízení za předpokladu, že jsou vybavena technikou pro správné zpracování biologicky rozložitelných odpadů.

Studie vycházela z podkladů databáze kompostáren a bioplynových stanic v ČR zpracovanou a udržovanou agenturou ZERA. Databáze je volně přístupná na webových stránkách agentury (www.zeraagency.eu) a je postupně doplňována a aktualizována.

Podle závěrů studie jsou ceny za zpracování bioodpadu na českém trhu podstatně nižší než v ostatních státech EU a pohybují se v průměru nejčastěji v rozmezí 350 až 400 Kč za 1 tunu vstupního biologicky rozložitelného odpadu z údržby zeleně.

Při jeho zpracování je podle studie dávána přednost přeměně bioodpadu na méně kvalitní produkt (kompost), což zhoršuje zavádění moderních metod a BAT technologií na trh. Méně kvalitní kompost je využíván například na rekultivace skládek. Nezájem o produkci kvalitního kompostu je způsoben nerozvinutým trhem - pro kvalitní kompost zatím chybí uplatnění, částečně i z důvodu vyšší ceny. Cena registrovaného kompostu podle zákona o hnojivech se pohybuje v rozmezí od nuly až po přibližně 600 Kč.

Udržitelnost provozu zařízení je za současných ekonomických parametrů velmi obtížná, činnost zařízení je obvykle dotována z dalších služeb společnosti.

POTŘEBA KAPACIT

Druhá studie se zaměřila na prognózu potřeby kapacit zařízení na zpracování bioodpadu v ČR kompostováním, kvalitu a využití kompostu. Ze studie vyplývá, že odbyt kompostu není vždy zásadní problém, neboť je využíván na rekultivace, případně ho odebírají stavební firmy.

Přestože nejsou zcela naplněny kapacity zařízení na zpracování bioodpadů, je významná část biologicky rozložitelného odpadu dosud skladována (vzdálenost od vhodného zařízení). Nenaplnění kapacity však na druhou stranu zvyšuje jednotkové náklady na provoz kompostáren.

Při současném růstu cen minerálních hnojiv odborníci očekávají oživení zájmu o komposty, které jsou významným zdrojem živin pro rostliny a mohou do jisté míry zastoupit dražší minerální hnojiva.

Pro větší využití kvalitních kompostů je důležité zahájení diskuze mezi obcí (producentem bioodpadu) a zemědělcem (odběratelem kompostu). Měla by hlavně rozptýlit nedůvěru odběratelů ke složení kompostu. V tomto směru je rozhodující kvalita sběru bioodpadu.

Třetí studie porovnávala stav zpracování bioodpadů ve státech Evropské unie. Z porovnání vyplynulo, že kvalita kompostu musí obstát v konkurenci na trhu. To je jediná možnost jak obchodovat s kompostem vyrobeným ze tříděného sběru organického odpadu způsobem zajišťujícím jeho jasně programově definovanou kvalitu.

Ing. Květuše Hejátková
ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o. s.

 

IV. mezinárodní konference biologicky rozložitelné odpady proběhla v září v Náměšti nad Oslavou.

Programem konference bylo zavedení povinnosti třídit bioodpad v obci" s několika tematickými okruhy - právní podmínky pro oblast bioodpadů, optimalizace systému sběru, třídění a zpracování bioodpadu, marketing a systémy hodnocení výstupů zpracování bioodpadů v ČR a EU a ekonomická udržitelnost technologií pro nakládání s bioodpady.

Další ročník konference se bude konat opět v Náměšti n. O. v termínu 9. - 11. 9. 2009. Tématy konference budou praktiky sběru a zpracování bioodpadu, ekonomická a ekologická udržitelnost systému, spolupráce v rámci regionu především mezi obcemi a zemědělci a kvalita výstupů ze zařízení na zpracování bioodpadu.

Konference je součástí cyklu Odpadové dny, na jejich organizování se podílí vedle Agentury ZERA také AOS EKO-KOM a časopis ODPADY.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down