01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dopady zpětného odběru na životní prostředí

Fungující systém zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů přináší pro ochranu životního prostředí vedle recyklace druhotných surovin ještě další výhody.

Norský kolektivní systém Elretur letos při vyčíslení výsledků své činnosti šel dále než v předchozích letech. Spojil se s výzkumnou agenturou Vista Analyse a nechal vytvořit model, který umožňuje podle mezinárodně platné metodiky přepočíst množství zpětně odebraných spotřebičů na přínos pro životní prostředí.

Tento model dává lepší představu o tom, jak přispěl kolektivní systém svojí činností k zlepšení životního prostředí. Množství uváděné v kilogramech či v tunách lze podle něj převést na základě koeficientů na spotřebu elektrické energie, nebo ekvivalentní množství CO2, které by bylo vypuštěno do ovzduší či na další výhodně porovnatelné hodnoty. Výsledky jsou zveřejněny na webových stránkách systému Elretur (Environmental Accounts 2007.)

Jeho postup převzal také český kolektivní systém Elektrowin, a. s. "Nechali jsme se příkladem kolegů z Norska inspirovat," potvrzuje jeho generální ředitel Roman Tvrzník. "Je to poprvé za tři roky fungování systému zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení v ČR, kdy někdo přesně vyčíslil jeho pozitivní dopady na životní prostředí," dodává.

Pro norský výpočtový model byly použity výsledky za část roku 2005, rok 2006 a 2007, které jsou také součástí roční zprávy předkládané Ministerstvu životního prostředí ČR. Pro data za rok 2008 (říjen 2008 včetně) byl použit dopočet podle předchozích období. Tato modelace dat vyprodukovala značné množství údajů.

Celková hmotnost vyřazených spotřebičů, které Elektrowin zpracoval u svých smluvních partnerů od září 2005 do října 2008, činila 42 200 tun. Podařilo se u ní překročit zákonem stanovenou míru materiálového využití, jež např. u velkých spotřebičů činí 80 % celkové hmotnosti.

"Výsledky mohly být ještě lepší, kdyby u nás nepanoval zvyk ustřihávání kompresorů od ledniček," poznamenal Roman Tvrzník.

Podařilo se bezpečně zlikvidovat přes 160 tun nebezpečných materiálů, především freonů. Na skládkách tak skončilo jen 10 % materiálů, které se staly skutečnými odpady.

Využití druhotných surovin získaných pečlivou separací ze starých spotřebičů snížilo energetickou náročnost především při výrobě železa. Celkově tyto úspory dosáhly od září 2005 do října 2008 téměř 254 milionů kWh elektrické energie, tedy množství, které by stačilo pokrýt roční spotřebu více než 31 700 obyvatel České republiky, dále ušetřených 24 635 831 litrů ropy a do ovzduší se za stejnou dobu nedostalo 484 000 tun CO2.

- jhm -

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down