01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výrobci elektrických zařízení odmítají nová odpadová pravidla

Podle návrhu nového nařízení Evropské komise o elektrickém a elektronickém odpadu budou muset výrobci elektrických spotřebičů vytřídit a odevzdat k recyklaci téměř dvě třetiny zboží, které prodají v Evropské unii. S návrhem nesouhlasí výrobci elektroniky a dalších zařízení, kteří se obávají, že...

Podle návrhu nového nařízení Evropské komise o elektrickém a elektronickém odpadu budou muset výrobci elektrických spotřebičů vytřídit a odevzdat k recyklaci téměř dvě třetiny zboží, které prodají v Evropské unii. S návrhem nesouhlasí výrobci elektroniky a dalších zařízení, kteří se obávají, že požadované hranice nebudou moci dosáhnout. Snahou Evropské komise je zamezit tomu, aby doslouživší spotřebiče z domácností končily na skládkách odpadu. Doposud platí, že každý stát má na jednoho obyvatele posbírat ročně čtyř kilogramy elektroodpadu. Této hranice mohou některé země velmi obtížně dosáhnout i vzhledem k tomu, že na jejich trh se ročně uvede méně než 4 kg přístrojů na osobu. Proto se Evropská komise rozhodla stávající systém změnit. Namísto současných 4 kg na jednoho obyvatele bude EU nově požadovat vytřídit 65 % výrobků prodaných na trhu.

Výrobci elektroniky a dalších zařízení tvrdí, že bude velmi těžké dosáhnout požadované úrovně recyklace. Podle nich totiž velké množství spotřebičů, které se jejich majitelé rozhodnou přestat používat, nekončí jako odpad. Evropané naopak velmi často své staré televizory nebo počítače darují přátelům, rodině, škole či charitě.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down