01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Firma: Řešíme, jak se to projeví v evidenci

Dotaz: Jsme odpadářská společnost a zajišťujeme pro společnost A nakládání s odpady. Společnost A má zákazníka Z. Dohodli jsme se, že v rámci smlouvy mezi námi a firmou A budeme zajišťovat nakládání s odpady i pro zákazníka Z. Máme ale problém s evidencí těchto odpadů. Stále řešíme, jak se to...

Dotaz: Jsme odpadářská společnost a zajišťujeme pro společnost A nakládání s odpady. Společnost A má zákazníka Z. Dohodli jsme se, že v rámci smlouvy mezi námi a firmou A budeme zajišťovat nakládání s odpady i pro zákazníka Z. Máme ale problém s evidencí těchto odpadů. Stále řešíme, jak se to projeví v naší evidenci - zda máme zadávat příjem odpadů v evidenci přímo od tohoto zákazníka Z nebo zda je pro nás partnerem, a tím pádem dodavatelem odpadu společnost A.

Otázku jsem položili zástupkyním několika úřadů, které mají s evidencí odpadů co do činění. Zde jsou odpovědi:

RNDr. Jana Matzenauerová, vedoucí oddělení odpadového hospodářství a péče o prostředí, Magistrát města 0lomouc

K velmi obecnému dotazu uvádím ve stručnosti následující (společný) názor našeho oddělení: Společnost OH by měla zadávat příjem odpadů v evidenci přímo od zákazníka Z. Jedná se jistě o samostatného původce, který má stejné zákonné povinnosti jako všichni ostatní původci. Společnost OH bude tedy zasílat dvě samostatná hlášení o evidenci odpadů - za společnost A a za zákazníka Z.

Společnost A by teoreticky mohla figurovat jako partner pro společnost OH i za odpad produkovaný zákazníkem Z pouze za předpokladu, že má povolení ke sběru a výkupu odpadů. Z výše uvedených důvodů považuji první z uvedených možností za vhodnější a evidenčně jednoznačnější.

Ing. Danuše Hráská, Česká inspekce životního prostředí, Liberec

Podle mého názoru jsou všechny tři společnosti OH, A i Z jako původci povinni vést průběžnou evidenci odpadů samostatně. V tom případě by si společnost OH měla příjem od A a Z zaznamenávat samostatně. Nevidím důvod, který by tomu měl bránit. Pokud by společnosti potřebovaly k této problematice ofi-ciální stanovisko, museli by se obrátit na MŽP, které je kompetentní k vydávání stanovisek.

Marcela Strouhalová, oddělení životního prostředí, Městský úřad Jablonec nad Nisou

Neznám situaci ani výrobní proces a s tím související produkci odpadů, což je důležité při řešení jednotlivých situací. Pokud budu dotaz brát pouze jako modelovou situaci a budu se striktně řídit tím, co říká náš zákon o odpadech, tak by řešení vypadalo asi takto: Pokud společnost A produkuje svůj odpad a je jeho původcem, smí podle zákona tento odpad předávat pouze osobě oprávněné ve smyslu zákona. Totéž se týká i zákazníka Z - jestliže je původcem svého odpadu, smí ho také předávat pouze osobě oprávněné. Všichni přitom musí vést průběžnou evidenci vzniklých odpadů a způsobu nakládání s nimi. Odpadářská společnost OH musí vést tuto evidenci také, a navíc ji každý rok předává jako oprávněná osoba na obec s rozšířenou působností, která ji po kontrole a zpracování předává na MŽP.

Pokud bych se na to ještě podívala jako kontrolní orgán, musí každý původce odpadů doložit, jak naložil se svým odpadem, což by v případě Z nebylo prokazatelné, protože by se neobjevil v evidenci OH. Pokud by tvrdili, že to předávají v rámci smlouvy společnosti A, je to sankčně napadnutelné. Firma Z smí předávat svoje odpady pouze oprávněné osobě a společnost A nesmí převzít od nikoho odpady, pokud k tomu nemá souhlas krajského úřadu (výjimkou je pouze, pokud odpady splňují požadavky na vstupní surovinu). Problém asi bude se smlouvou, ale kontrolní orgány požadují předložení průkaznosti nakládání s odpady spíše než smluvní vztahy, které se týkají dodržování určitých pravidel.

Zpracovala - jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down