01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nezákonné nakládání s popílky

Případ pískovny v Lužci nad Vltavou upozornil na problémy při využívání popílků ze spalování uhlí.

V letech 2007 a 2008 bylo do bývalé pískovny v Lužci nad Vltavou navezeno 2800 tun popílků z teplárny v Praze-Malešicích (nejedná se o zařízení pro energetické využití odpadů ZEVO, nýbrž o teplárnu zásobující teplem okolní sídliště, pozn. red.). Na navážení se podílely společnosti Demorecykla, s. r. o., Pikaso, s. r. o., a SK Trans, s. r. o.

POMOCI MÁ STUDIE

Opakovanými rozbory bylo zjištěno, že odpadní popílky obsahují nadlimitní množství těžkých kovů a jejich uložením do pískovny, a částečně do vody, došlo k ohrožení životního prostředí jak z hlediska zákona o vodách, tak i z hlediska zákona o odpadech. Za porušení obou zákonů vede s uvedenými firmami Česká inspekce životního prostředí, Oblastní inspektorát Praha správní řízení o sankci, na základě kterého bude dále vedeno správní řízení o nápravných opatřeních.

V reakci na správní postupy ze strany ČIŽP, ještě v průběhu správního řízení, zadala společnost Demorecykla, s. r. o., zpracování studie. Jejím záměrem bylo vyřešit odstranění popílků z lokality, a tím napravit jejich chybné uložení.

Zpracovaná studie byla předána ČIŽP k odbornému vyjádření. Od počátku ledna byly zahájeny práce první etapy spočívající v systematickém sondování navezených popílků a jejich rozboru v akreditované laboratoři. Po úplném odtěžení celého množství navezených odpadních popílků bude následovat odběr vzorků podzemních vod v pískovně a jejich analytický rozbor. Výsledky analytického rozboru ČIŽP posoudí a rozhodne, zda v pískovně proběhnou další sanační zásahy.

STÁLE MÉNĚ POPÍLKŮ

Obecně lze říci, že při nevhodném nakládání s popílky ze spalování uhlí může být v konkrétních lokalitách negativně ovlivněno životní prostředí, a to zejména zvýšeným obsahem těžkých kovů. V některých popílcích je nacházena rovněž zvýšená míra radioaktivity.

Stále více subjektů (teplárny a elektrárny) vykazuje pouze minimální vznik odpadů tohoto typu. Není to způsobeno tím, že by popílky již nevznikaly, nýbrž tím, že jsou vykazovány jako výrobky. Pro nakládání s těmito výrobky neplatí tak přísné povinnosti jako pro nakládání s odpady, i když vlastnosti a složení materiálu jsou stejné. Popílky, nově vykazované jako výrobky, jsou ukládány při různých rekultivacích i na nezabezpečený povrch terénu, což může znamenat rizika pro konkrétní lokality. Podobné případy může ČIŽP efektivně řešit, pokud se podaří prokázat, že s popílky bylo nakládáno jako s odpady. Jsou-li popílky vykazovány jako výrobky, je z pohledu platné legislativy řešení výrazně složitější a většinou bohužel nevede k úplnému vyřešení problému v dané lokalitě.

- jhm -

Zdroj: ČIŽP

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down