01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Finance pro uložení radioaktivních odpadů

Odpovědnost za bezpečné ukládání radioaktivních odpadů má v ČR stát (na základě tzv. atomového zákona, § 26 č. 18/1997 Sb.), pro který tuto oblast organizačně zajišťuje Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Finanční prostředky získává SÚRAO na svou činnost z tzv. jaderného účtu a ze státních dotací. Na jaderný účet připívají všichni původci radioaktivních odpadů ve výši podle vyhlášky č. 416/2002 Sb. Energetická společnost ČEZ např. platí 50 Kč za každou MWh vyrobenou v jaderných elektrárnách. Obce, na jejichž katastru leží úložiště radioaktivních odpadů, obdrží z účtu 1,5 mil. Kč ročně.

Každý vlastník povolení pro provoz jaderného zařízení - kromě odvádění příspěvků na jaderný účet - vytváří podle atomového zákona finanční rezervu na likvidaci tohoto zařízení. Finanční prostředky se shromažďují během celého provozu a jednou z povinností SÚRAO je toto pravidelné "spoření" kontrolovat.

NA NĚKOLIK SET LET

Z hlediska objemu tvoří největší část radioaktivních odpadů z provozu českých jaderných elektráren odpady nízkoaktivní a středněaktivní. Svou radioaktivitu ztratí za několik set let. Kapacita úložiště radioaktivních odpadů, které provozuje SÚRAO v areálu Jaderné elektrárny Dukovany (55 000 m3 ), je dostatečná pro provoz obou českých jaderných elektráren na celou dobu jejich životnosti. Nízkoaktivní a středněaktivní radioaktivní odpady se dále ukládají v někdejším dole Richard u Litoměřic. Do místního úložiště o kapacitě 8000 m3 se ukládají odpady ze zdravotnictví, průmyslu a z výzkumu používajícího radioaktivní materiály. Pro uložení odpadů s přírodními radionuklidy je určen starý důl Bratrství u Jáchymova o kapacitě 1200 m3. Kapacita těchto úložišť je dostatečná s výhledem několika desetiletí.

HLUBINNÉ ÚLOŽIŠTĚ

Použité jaderné palivo je nyní skladováno v Jaderné elektrárně Dukovany ve dvou skladech. Temelín stavbu skladu připravuje. Jako záložní variantu pro Jadernou elektrárnu Temelín rozhodl ČEZ vybudovat mezisklad použitého paliva v lokalitě Skalka. Pro tuto lokalitu existuje stále platné povolení a probíhají zde průzkumné práce. Pokud bude vydáno stavební povolení na stavbu meziskladu v Jaderné elektrárně Temelín, bude Skalka zakonzervována.

Vysoce aktivní odpady a použité jaderné palivo budou definitivně uloženy v hlubinném úložišti. Pro ně se v současné době hledají dvě vhodné lokality, které by měly být vybrány do roku 2015. Zprovoznění úložiště se předpokládá v roce 2065.

Definitivní uložení těchto odpadů se odsouvá na pozdější dobu z několika důvodů. Během skladování v meziskladu už probíhá přirozené vymírání radionuklidů a snižuje se vývin zbytkového tepla. To usnadní pozdější manipulaci a sníží nároky na velikost definitivního úložiště.

Čeká se také na vývoj technologií, které by umožnily využití těchto materiálů jako suroviny pro získání čerstvého jaderného paliva pro provoz moderních jaderných reaktorů. Materiál jaderného paliva totiž obsahuje přibližně třicetkrát více energie, než kolik z něj bylo získáno.

Dalším využitím radioaktivních odpadů by se snížila jejich aktivita a zkrátil poločas rozpadu radionuklidů obsažených v odpadu.

Zdroj: SÚRAO

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down