01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S podporou velkých projektů pro odpady se letos nepočítá

Z harmonogramu výzev Operačního programu životní prostředí v roce 2009 pro velké projekty vyplývá, že se letos zřejmě vůbec neplánuje přijímat žádosti na projekty v odpadovém hospodářství.

V plánu výzev pro velké projekty na rok 2009 jsou pouze kontinuální výzvy na vodovody, ovzduší a zdroje energie. Prioritní osu 4, tj. podporu projektů v odpadovém hospodářství, najdeme jen u individuálních projektů (viz tabulka).

"Pro to, že není odpadové hospodářství zařazeno do kontinuálních výzev, existují dva důvody," říká Lenka Brandtová, vedoucí odboru komunikace a tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí. "Velký projekt je podle nařízení Evropské komise a výkladu směrnice MŽP charakterizován jako operace složená z řady prací, činností nebo služeb, které jsou určeny k dosažení nedělitelného úkolu. Pro uznání nedělitelnosti úkolu musí existovat zřejmá vzájemná závislost mezi jednotlivými projekty v rámci celého projektu, tzn. je možné prokázat, že jednotlivé projekty nejsou samostatně provozuschopné.

Např. výstavba kanalizačních systémů v jednom povodí nevykazuje nedělitelnost, protože jednotlivé kanalizační systémy lze provozovat samostatně. Pokud však jednotlivé kanalizační systémy budou provázány společným systémem likvidace čistírenských kalů, lze úkol považovat za nedělitelný.

Vzájemnou závislost obvykle indikuje také to, že řešitelem jednotlivých projektů je jeden subjekt přesné hospodářské nebo technické povahy, s jasně určenými cíly, jehož celkové náklady v případě životního prostředí přesahují 25 milionů EUR. Za velký projekt v tomto smyslu bude považován i projekt skládající se z více menších podprojektů i tzv. "skupinový projekt", za předpokladu splnění výše uvedených kritérií (nedělitelného úkolu s jasně určenými cíly), a za podmínky, že jeho celkové náklady převýší 25 milionů eur. Na základě naší praxe mohu říci, že z několika původně zamýšlených velkých projektů tuto definici mnohé nesplňují a řeší se jako projekty individuální."

Za druhý důvod označila Lenka Brandtová velké finanční objemy: "Projekty v odpadovém hospodářství jsou v převážné většině případů projekty zakládající veřejnou podporu, kde míra podpory klesá na hranici 40 % a žadatel musí zajistit spolufinancování do 100 %, což jsou u velkého projektu značné finanční objemy. Z tohoto důvodu se řada připravovaných záměrů nerealizuje jako velký projekt, ale v rámci individuálních projektů."

Nicméně podle SFŽP není problém ve spolupráci s MŽP výzvu na velké projekty v prioritní ose 4 otevřít. "Jakýkoliv vznikající záměr na velký projekt doporučujeme konzultovat s odborem PPP projektů na fondu, můžeme zprostředkovat i konzultaci s experty EIB Jaspers," uzavírá Lenka Brandtová.

AKTUALIZOVANÁ SMĚRNICE

Těsně před koncem minulého roku vydalo Ministerstvo životního prostředí aktualizovanou směrnici pro předkládání žádostí a poskytování finančních prostředků pro projekty z Operačního programu Životní prostředí (směrnice MŽP č. 5/2008).

Směrnice definuje, jak jsou charakterizovány individuální a velké projekty (viz rámeček) a pravidla pro přepočet žádosti na velký projekt z CZK na euro. Hlavním důvodem pro aktualizaci směrnice však byla - kromě drobných doplnění a úprav textu - nutnost zapracovat jednak nově stanovený způsob zapojení expertů iniciativy JASPERS do procesu hodnocení velkých projektů.

- kce -

 

 

Směrnice pro předkládání žádostí a poskytování finančních prostředků pro projekty z OPŽP

Podporovány jsou dva typy projektů - individuální a velké projekty:

Individuální projekt je charakterizován jako konkrétní ucelený projektový záměr,

jehož celkové náklady v případě OP ŽP nesmějí přesáhnout 25 milionů EUR. Za

individuální projekt v tomto smyslu bude považován i projekt skládající se z více

menších podprojektů i tzv. "skupinový projekt", za předpokladu, že bude přispívat ke

splnění nedělitelného úkolu s jasně určenými cíly, a jeho celkové náklady nepřevýší

hranici 25 milionů eur.

Velký projekt je charakterizován jako operace složená z řady prací, činností nebo

služeb, které jsou určeny k dosažení nedělitelného úkolu10 přesné hospodářské nebo

technické povahy, s jasně určenými cíly, jehož celkové náklady v případě životního

prostředí přesahují 25 milionů EUR. Za velký projekt v tomto smyslu bude považován

i projekt skládající se z více menších podprojektů i tzv. "skupinový projekt", za

předpokladu splnění výše uvedených kritérií (nedělitelného úkolu s jasně určenými

cíly), a za podmínky, že jeho celkové náklady převýší 25 milionů eur.

Projekt předložený žadatelem formou individuálního projektu se stane velkým projektem pokud:

- celkové náklady projektu vypočtené v souladu s postupem uvedeným výše překročí hranici 25 mil. EUR,

- celkové náklady projektu schváleného Řídícím orgánem jako projekt individuální překročí hranici 25 mil. EUR, a to např. z důvodu zvýšení cen vstupů nebo na základě výsledku výběrového řízení, a Řídící orgán toto navýšení odsouhlasí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down