01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Omezení rychlosti snižuje znečištění vzduchu

Podle nové studie může být znečištění vzduchu v městských oblastech výrazně omezeno zavedením limitů rychlosti pro automobily. Studie analyzovala kvalitu vzduchu podél okružní dopravní tepny v Amsterdamu. Když byla povolená rychlost snížena ze 100 km/h na 80 km/h, úrovně některých polutantů se...

Podle nové studie může být znečištění vzduchu v městských oblastech výrazně omezeno zavedením limitů rychlosti pro automobily. Studie analyzovala kvalitu vzduchu podél okružní dopravní tepny v Amsterdamu. Když byla povolená rychlost snížena ze 100 km/h na 80 km/h, úrovně některých polutantů se snížily až o 15 %. V celé Evropě jsou přijímána různá opatření pro snížení emisí, jejich efektivnost je však málokdy kvantifikována.

Okruh v Amsterdamu je jedním z nevytíženějších v zemi, má šest pruhů. Rychlostní limit byl zaveden na průchodu okruhu rezidenční čtvrtí, kde projede za den 92 000 vozidel. Monitorovací stanice sledovaly hodnoty PM10 a PM1, oxidů dusíku (NOx) a kouře.

Když se vzaly v úvahu různé denní vlivy na plynulost provozu, směry větru atd., výsledky prokázaly, že hodnoty kouře a PM10 se výrazně snížily v oblastech se sníženou rychlostí aut - o 15 procent se snížily hodnoty kouře, o 7 procent PM10 a o 2 % PM1, nebyl zaznamenán žádný vliv na oxidy dusíku. Před zahájením experimentu existovaly obavy, že snížení rychlostních limitů povede k větším dopravním zácpám, a znečištění vzduchu se proto spíše zvýší, než sníží. Tyto obavy se nepotvrdily, ani se nezhoršila plynulost dopravy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down