01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Méně prachu v Ostravě

Krajský úřad chce přimět ocelářské giganty ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny, aby do svého okolí vypouštěly méně prachu, než jim dovoluje zákon. S oběma hutními giganty zahájil správní řízení, informovala ČTK. Jeho smyslem je stanovit emisní strop pro zdroje znečišťování ovzduší...

Krajský úřad chce přimět ocelářské giganty ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny, aby do svého okolí vypouštěly méně prachu, než jim dovoluje zákon. S oběma hutními giganty zahájil správní řízení, informovala ČTK. Jeho smyslem je stanovit emisní strop pro zdroje znečišťování ovzduší produkující více než 30 tun prachu za rok. Podle krajského úřadu se jedná o 29 zdrojů znečištění ovzduší, které se nacházejí v hutních provozech. Podle novely zákona o ochraně ovzduší musejí tyto zdroje snížit emise prachu nejméně o 30 procent do devíti let. Krajský úřad požaduje zpřísnění zhruba do tří let.

Třinecké železárny (TŽ) podle svých zástupců splňují všechny přísné limity EU. Zároveň upozorňují, že v případě omezení výroby by železárny musely opustit tisíce zaměstnanců. ArcelorMittal Ostrava (AMO) měl do konce února předložit návrh snižování emisního stropu zdrojů znečištění ovzduší v letech 2009 až 2017. Šéf AMO Sandžaj Samaddar však upozornil: "Z grafů Zdravotního ústavu vyplývá, že na ovzduší v našem okolí mají velký vliv i jiné zdroje znečištění. Pokud se má situace zlepšit, je třeba, aby se dělala opatření proti všem zdrojům."

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down