01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česká republika je země ekoskeptiků

Obavy Čechů ze znečišťování životního prostředí a víra v sílu osobního přínosu chování jedince jsou daleko pod celosvětovým průměrem

Češi jsou jedním z nejskeptičtějších národů na světě, pokud jde o ekologii. Podle průzkumu společnosti Tetra Pak z roku 2008 je pro nás znečištěné ovzduší v pořadí až sedmé v žebříčku faktorů, které nám dělají starosti.

JINDE SE BOJÍ VÍCE

Jinde ve světě jsou obavy ze znečištěného ovzduší v průměru o tři příčky výše, tedy na čtvrtém místě. Silně pod průměrem jsme také v přesvědčení, že každý z nás může osobně udělat hodně pro to, abychom společně předešli klimatickým změnám. Celosvětově v osobní vliv na ně věří 29 %, evropské země se pohybují v průměru kolem 38 %. V České republice věří, že může nějak ovlivnit klimatické změny, jen jedenáct procent lidí. Ještě skeptičtější jsou v Rusku, tam svým silám v této oblasti věří jen pět procent respondentů. Český výsledk je dokonce nižší než například v Číně (13 %) nebo v Egyptě (17 %). Překvapivě vysoké procento ekooptimistů je například v Japonsku (53 %) nebo v Austrálii (44 procent), ačkoliv zde mají zkušenosti s mimořádnými klimatickými jevy.

REALISTICKÉ NÁZORY

Podle Hany Zmítkové, tiskové mluvčí společnosti Tetra Pak, se v nízkém procentu Čechů ochotných bojovat proti klimatickým změnám odráží také jejich přesvědčení, že podíl člověka na klimatických změnách není zásadní (viz graf 1). "Češi jsou ve světě známí například svým skepticismem vůči globálnímu oteplování nebo vůči vlivu člověka na klimatické změny," dodává.

Ačkoli jsou tato čísla poměrně alarmující, z druhé strany je možné vidět české názory jako realistické. Například nadprůměrný (61 %) je u nás podíl těch, kteří jsou přesvědčeni, že mohou k boji proti klimatickým změnám osobně přispět "jen trochu". V rozvinutých ekonomikách je průměrný podíl těchto "realistů" pouhých 37 %. O to vyšší je ale u nich podíl optimistů, kteří mají zato, že mohou k boji proti klimatickým změnám přispět "poměrně dost" (33 % ve světě, jen 26 % u nás).

Společnost TetraPak průzkum provedla v souvislosti s jejími aktivitami na podporu celosvětově udržitelného rozvoje, především v oblasti obnovitelných zdrojů a snižování emisí skleníkových plynů. "Společnost Tetra Pak je členem programu Climate Savers, vyhlášeného Světovým fondem ochrany přírody (WWF). Cílem programu je snížit emise CO2 v letech 2005 až 2010 o deset procent. Naše společnost považuje za klíčovou také recyklaci, v roce 2007 se v členských zemích EU recyklovalo už 30 % nápojových kartonů. Kartony jsou tvořeny ze 75-80 % celulózou vyrobenou ze dřeva, tedy z obnovitelného přírodního zdroje," vysvětluje Hana Zmítková, tisková mluvčí společnosti Tetra Pak.

-kce-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down